BARBIE ARHITECTURA

“Teoria inaintea istoriei” – spunea un partener de dialog pe un blog de arhitectura.
“Este greu atunci cand, fiind in formare, nu ai langa tine pe cineva competent care sa-ti explice ce vezi, sa-ti deschida ochii asupra logicii din spatele imaginii.” – spune un altul. • Absolut corect.
  Prea mult tentatia comoditatii de a copia “clisee” de succes domina asupra mai dificilului demers al cautarii conceptului care le-a generat in spatele acelor clisee.
  Este vorba de ceea ce eu numesc „cultura cliseelor”. Se inmagazineaza o serie de “formule” care sunt frumoase ca imagine statica, ca „poza”. Frumusete arhitecturii nu exista insa in sine ci are explicatii dincolo de simplele imagini. Unul dintre pacatele Internetului este ca ofera astfel de informatii trunchiate: cunosti o casa, la care nu ajungi “cu piciorul”, numai din cateva unghiuri, acelea care au dat bine in fotografie. Tentatia este de a “cumpara” fara tocmeala imaginea fara sa „vezi” de ce ti-a placut acea imagine.
  Studentii vin la atelier de multe ori cu asemenea imagini: “domnule profesor, as vrea sa fac ceva de genul asta, ce parere aveti ?” Nu am nici-o parere. Le spun sa se duca la biblioteca, sa caute mai curand in reviste sau carti exemplul respectiv si sa citeasca justificarile arhitectului pentru a intelege ce a stat la baza conceptului sau.
  Le aduc eu insumi asemenea carti si deslusim impreuna gandirea arhitectului. Nu este important numai rezultatul ci confruntarea acestuia cu conceptul initial.
  Citeam undeva o declaratie a lui Louis Kahn referitoare la momentul in care a “cazut” pe solutia pentru parlamentul din Dacca. Intr-o noapte, spunea el, a “cazut” din pat si, trezindu-se, i-a venit ideea ce a structurat intreaga compozitie a proiectului: aceea de a opune tribunalul ca lacas al justitiei – puterea pamanteasca – moscheei, lacas al puterii dumnnezeiesti. Restul au fost detalii.

 • Nota:
  Din seria: Comentariile unui blogger
  Acest articol reproduce partial un comentariu postat pe http://ocasapezi.wordpress.com/

  2 răspunsuri la „BARBIE ARHITECTURA”

  1. cel mai greu lucru pentru mine atunci cand realizez un proiect de casa mi se pare sa reusesti sa faci spatiul acela util in interior si in acelasi timp sa arate spectaculos in exterior,poate e si din cauza ca nu am experienta(anul1),Domnule profesor pentru a deveni un bun arhitect cum ne educam?

   1. Buna intrebare. Totala. Nu am un raspuns standard gata pregatit.
    Poate ca un profesor mai „vechi” decat mine ti-ar putea da un raspuns intr-o singura propozitie.
    Sa-ti spun ce cred eu:
    In primul rand trebuie sa doresti cu toata fiinta ta sa devii arhitect pentru ca arhitectura se face numai cu multa pasiune.
    In al doilea rand trebuie sa fii pregatit sa fii generos. Un bun arhitect nu poate fi decat un spirit generos. Trebuie deci pentru a putea crea pentru altii sa-ti educi altruismul.
    In al treilea rand trebuie sa fii pregatit sa trudesti de-acum o viata intreaga sa te perfectionezi, sa fii mereu mai bun, mai coerent, mai stapan pe tine.
    Asta inseamna sa stapanesti perfect instrumentele meseriei – materiale, tehnologii, sisteme de constructie – sa fii mereu pus la punct cu sistemele traditionale dar si cu tot ce este nou, sa stapanesti „arta meseriei” adica regulile de compozitie si sa intelegi care este dimensiunea omului in raport cu ceea ce-l inconjoara.
    Asta inseamna sa gandesti, sa te raportezi la propriul sistem de valori, la sistemul de valori al comunitatii si la Dumnezeu. Un arhitect nu este un inlocuitor in formule. Pentru un arhitect fiecare proiect este un act de creatie total. O confruntare cu trecutul, cu prezentul dar si cu viitorul. Arhitectul este artistul si tehnicianul total, de aceea trebuie sa aiba o deschidere culturala cat mai cuprinzatoare, sa inteleaga si sa stapineasca cu finete natura materialelor, tehnicile de punere in opera si tectonica volumelor construite. Arhitectul este prin definitie un om de sinteza, un manager, un leader si un vizionar.

  Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat: