O metoda americana la USH

Se apropie de sfarsit al doilea an de cand am introdus la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii „Spiru Haret”, la disciplina „Bazele Proiectarii”, adica la atelier, o noua programa tematica inspirata dupa metoda utilizata din anii ’60 in facultatile de arhitectura americane. Metoda aplicata pentru prima data de celebrii profesori Colin Rowe si John Hejduk si cunoscuta sub numele „9 patrate”.
In ce consta aceasta metoda care starneste si acum printre colegii de unioversitate vii dispute ?
Totul oporneste de la faptul ca in primul an de studii studentii nu stapanesc inca notiuni despre elemente constructive (notiuni tehnice in general, referitoare in special la sistemele structurale), pentru ca nu au parcurs cursurile respective. Ca atare exrcitiile se concentreaza mai ales pe notiuni de baza de compunere a spatiului si volumului arhitectural, pe invatarea principiilor de configurare spatiala si formala. Elementele structurale sunt predefinite, ca moduli structurali repetabili.
Pe masura ce se trece de la exercitii simple de compozitie formala la configuratii complexe sunt treptat introduse si elemente primare de natura functionala, ajungand in semestrul al doilea sa se studieze locuinta – intro prima etapa ca plan liber pe parter si apoi pe o structura etajata. Insasi elementele formale cu care se lucreaza sunt din ce in ce mai complexe, intro prima etapa fiind evitate formele curbe pentru ca la ultimul exericitiu sa le fie acordat studentilor un grad de libertate sporita in compunerea formala si configurarea spatiala, pentru a-i pregati ca, in anul II, sa treaca la o abordare mai complexa prin introducerea in studiu si a elementelor de natura structurala – zidarii, sarpante, etc.

Lasă un comentariu