proiect: Cladire multifunctionala
amplasament propus: Slatina
arhitect: Dan Agent / MASTER TOP PLANNING
2009 – ilustrare de tema
In vara lui 2009, firma de constructii care urma sa execute lucrarile la „Centrul Cultural Eugen Ionescu” din Slatina mi-a solicitat sa fac o ilustrare de tema pentru o cladire multifunctionala in centrul municipiului Slatina. Terenul aflat intr-o pozitie exceptionala, in capatul bulevardului Cuza Voda dinspre orasul vechi, este situat in fata magazinului universal Markt, cladirea fiind o prezenta coplesitoare prin dimensiuni si, ca majoritatea cladirilor de acest gen, fara o arhitectura care sa raspunda contextului special: invecinarea cu intersectia care delimiteaza inceputul centrului nou al municipiului si articuleaza relatia cu pietonalul cel mai important al Slatinei, catre Hotelul central.
Fara sa existe o „tema” definita de client mi-au fost date cateva elemente cu care sa pot incepe: anume o inaltime P+4 etaje, un program concentrat pe spatii de birouri pentru inchiriat, o parcare subterana si cateva locuinte de lux la penthouse.
Dupa o analiza sumara a sitului am reusit sa conving clientul de necesitatea conformarii noii cladiri astfel incat sa ecraneze cladirea magazinului universal. De aici un regim de inaltime dublu: P+7-8 etaje. Cladirea marcheaza astfel unul dintre capete centrului nou, la capatul opus fiind amplasata Casa Tineretului realizata inainte de 1989 de distinsul coleg arhitect Stefan Dorin.
Forma interesanta a terenului mi-a inspirat o volumetrie care pe de-o parte sa creeze ecranul dorit si pe de alta parte sa asigure cladirii propuse sansa de a deveni un icon al municipiului prin forma simpla dar puternica, usor identificabila prin eleganta si dinamism.
Dimensiunile reduse ale terenului pe latime nu permit decat o rezolvare cu acces central la nivelul parcarii din subsol, cu suprapunerea locurilor de parcare in sistem Klaus. De aici solutionarea speciala a structurii cladirii cu doua noduri de diafragme la cele doua capete, formula avantajoasa din punctul de vedere al versatilitatii dorite in plan, fiind clar ca in acest moment in Slatina o astfel de cladire nu poate fi decat o cladire multifunctionala. La primele doua niveluri ar urma sa fie plasate accesele si spatii pentru unitati bancare dar si pentru un restaurant sau bar de zi. La nivelele superioare s-au studiat variante cu camere de hotel, apartamente de lux si spatii de birouri.
Fatada urmeaza sa fie rezolvata in sistem fatada ventilata, evitand suprafetele vitrate de tip perete cortina, straine locului.
Un cope de cladire mai jos face legatura cu terenul adiacent.
Randarile facute cu entuziasm de unul dintre studentii nostri si care fac abstractie de elementele importante de context – cladirea magazinului universal, intersectia, bulevardul Cuza Voda, etc. au avut darul de a-i oferi clientului nostru o imagine a obiectului pe care dorim sa-l amplasam pe terenul respectiv si de a-l convinge sa dubleze practic investitia.
colaboratori:
arh. Liviu Pruna
ing. Mircea Neacsu
atata timp cat nu se va finisa cu faianta pe exterior….va fi ok.
Promit sa nu ajung pe sitel dvs.
ce propuneti pentru ecranarea electromagnetica a unei cladiri
nato
Ca sa va dau un raspuns va rog sa-mi furnizati o tema completa. Altfel o sa cred ca v-ati trezit din somn cu intrebarea si nici nu stiti de unde va vine.
Buna ziua! Acest proiect se va demara, sau este doar o utopie pentru Slatina? Multumesc!
Proiectul a demarat deja. Va arata un pic altfel, cu aceeasi volumetrie, fatada urmand a fi una
dubla iar cladirea va fi clasificata „green building” una dintre primele din Romania. In momentul
in care avem noile fatade randate gata le voi pune pe blog. Executia va incepe sigur in primavara
anului viitor urmand a fi terminata pana la finele anului 2012.
Va multumesc! Am sa urmaresc evolutia proiectului. Toate cele bune!
Nu se mai face asa ceva !!!
Ultima varianta nu mai este asta intr-adevar. Clientul a cerut o cladire verde. varianta noua este prezentata sub un alt nume tot aici.