– CURS ANUL I – COMPOZITIA IN ARHITECTURA

Incepand cu anul universitar 2009-2010 petrecem impreuna semestrul al doilea al anului I studiind regulile de compozitie care guverneaza creatia de arhitectura din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Fenomenul arhitectural cunoaste in prezent o adevarata revolutie, noile tehnologii si in general provocarile cu care se confrunta soceitatea moderna aflata in plin proces de globalizare, isi cauta o noua paradigma, multi fiind cei care pun sub semnul intrebarii chiar aceste reguli de baza ale compunerii arhitecturale ce utilizeaza un limbaj socotit de multi ca desuet, inutil si decrepit. Socotesc insa ca indiferent cate milenii va supravietui rasa umana, regulile clasice ale compozitiei vor continua sa constituie filonul de baza al creatiei arhitecturale, dincolo de moda si de tehnologii, pentru ca natura umana va ramane fundamental aceeasi.
In paralel cu acest curs tinut la anul I, am sustinut in primavara lui 2010 un ciclu de prelegeri la anul IV, avand drept scop sa incheie un ciclu de analiza conceptuala a creatiei de arhitectura, inainte ca studentii sa abordeze, in anii mari, studii de semiotica si poetica a arhitecturii.
Intre timp cursurile de poetica si semiotica au fost eliminate din curiculum-ul facultatii, iar eu am renuntat incepand cu anul universitar 2011-2012 la orele de atelier la anii mari. Am renuntat si la prelegerile din anul IV a caror ratiune era compensarea faptului ca avusesera un curs de compozitie, iar aceasta situatie a disparut. Structura prelegerilor la anul I va fi anul acesta moficata pentru a prelua o parte din temele prevazute anterior la anul IV.

Anul universitar 2010-2011 a adus unele modificari in curicula facultatii care au avut drept urmare o serie de adaptari, nu intotdeuna in beneficiul studentilor, in programarea si sincronizarea prelegerilor cu sedintele de curs. In acelasi timp cursurile de poetica si semiotica au fost scoase din programa anilor VI, respectiv IV, pentru o perioada nedeterminata.
In aceste conditii am fost nevoit sa restrang accesul la textele cursurilor si prelegerilor astfel incat sa beneficieze de ele numai cei interesati. Intre timp pregatesc editarea, sub forma unor carti, a cursului si a unora dintre prelegeri pentru a costitui baza a ceea ce va deveni scoala de vara – anul viitor programata in Malta.

Deoarece cantitatea de informatii adresate studentilor, pe acest blog, a devenit foarte stufoasa am organizat blogul pe sectiuni, toata partea legata de cursuri, documentare, carti, etc. fiind grupata intr-un blog-pui BIBLIOTECA STUDENTI
In cadrul acestuia cursurile se vor putea gasi la adresa CURS TA02 COMPOZITIE IN ARHITECTURA

5 răspunsuri la „– CURS ANUL I – COMPOZITIA IN ARHITECTURA”

  1. Buna ziua ! Am fost la cursul dvs. astazi, dar si eu ca si alti studenti nu am inteles EXACT pe ce data si la ce ora vom avea examen la Compozitia in Arhitectura. Ar fi bine sa afisati pe blog data. Multumesc

    1. Trebuie sa intelegi un lucru important. Singurul afisaj oficial este cel de pe site-ul facultatii. O sa insist sa fie afisate datele pe care le-am fixat cu secretariatul. 21 iunie testul (ora 9.00-10.20 grupele 101, 102, 103, 104 si 105 si 10.30-11.40 celelalte grupe) si 25 iunie examenul oral incepand cu ora 9.00. Aceste date sunt deocamdata provizorii pana vor aparea pe site-ul facultatii. Oricum programarea este facuta pentru ultima saptamana din sesiune deci nu va poate incurca cu nimic. Predarea lucrarilor – termen limita peste care nu mai admit nici macar o secunda amanare – este 7 iunie ora 24.00 prin e-mail. Acesta este un termen pe care va rog sa-l considerati oficial.

  2. Buna ziua! Eu sunt anul IV, dar am restanta la cursul de Teoria Arhitecturii de anul 1. Pot sustine examenul din 28 iunie daca nu am predat lucrarea din 7 iunie? Iar daca acest lucru nu este posibil…se poate face lucrarea pentru sesiunea din toamna? Multumesc!

  3. Buna ziua! Am tot incercat in ultima saptamana sa va trimit temele din anul I de pe sem al II-lea, dar nu am primit nici un e-mail de confirmare si as vrea sa stiu daca le-ati primit.*(Le-am trimis pe ambele adrese danagent1@gmail.com,danagent7@gmail.com)
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: