1995 – Centrul de Calcul al Bancii Agricole

O FATADA TEHNOLOGICA

In 1995, deoarece achizitionarea unui teren si procedurile de autorizare ar fi intarziat foarte mult punerea in functiune, Banca Agricola (actualmente Raiffeisen Bank) a decis sa-si amenajeze centrul de calcul care cuprindea doua unitati de baza in mirroring (unitatea de baza si back-up-ul) dar si o antena de satelit de mari dimensiuni pentru serviciul de comunicatii cu filialele din teritoriu, intr-o cladire existenta – o structura neterminata conceputa initial pentru apartamente.
Selectia proiectantului s-a facut, lucru rar in Romania, pe baza de dosar de calificare si solutii tehnice propuse.
Pe langa faptul ca am oferit o echipa de specialisti incluzand si IBM Viena (consultant pe probleme de softuri specifice) proiectul nostru a fost ales din doua motive ce tin de logica functionala: (1) dispunerea functiunilor pe verticala de la cele cu acces mai putin restrictiv (parte rsi etaj) pana la cele avand conditii de protectie speciala – unitatile de baza si serviciul de comunicatii prin satelit (etajele superioare); (2) pentru a se evita spargerile elementelor structurale la interior pentru amplasarea traseelor pentru instalatiile de confitionare a aerului – avand dimensiuni foarte mari – s-a conceput o „fatada tehnologica” in perimetrul balcoanelor existente, traseele de instalatii fiind amplasate practic in exteriorul cladirii.
Mijloacele de exprimare arhitecturala fiind la acea vreme foarte reduse am optat pentru o fatada placata cu Alucobond si – pentru zonele de fatada tehnologica – un perete cortina de tip nestructural cu accentuarea orizontalelor prin amplificarea profilului presor pe aceasta directie.
Faptul ca inaltimea libera a etajelor era extrem de redusa, s-a optat pentru un sistem foarte soficticat de distributie si tratare a aerului care sa asigure o viteza extrem de mica a miscarii aerului in incaperi – sistemul Halton de ejectoconvectoare de tip grinda amplasate in plafon.





Colaboratori:

Structuri: prof.dr.ing.Constantin Pavel, (+) conf.dr.ing.Daniela Stanescu, conf.dr.ing.Vlaicu
Instalatii HVAC: conf.dr.ing.Stefan Stanescu
Consultanta IT: IBM Viena
Constructor: Bog’Art – ing.Nicolae Marin

Comentarii

  • Dan Stroescu  On 26 Martie 2010 at 1:02 am

    Buna seara, ar fi interesant de vazut cum sunt dispuse zonele tehnice in fatada vitrata – deoarece probabil se speculeaza zonele cu sticla oglinda, astfel incat instalatiile sa nu isi faca simtita prezenta. Exista parapete si spaleti in spatele fatadei, astfel incat sa fie o fatada dubla, cu o inchidere in exterior si o alta la interior?

    • arhiprofesor  On 26 Martie 2010 at 1:19 am

      instalatiile sunt dispuse in 4 coloane majore cate doua pe fiecare fatada, in zonele respective sticla fiin opaca tip oglinda. exista deasemenea la fiecare etaj o orizontala tratata similar pentru traseele de distributie care sunt amplasate tot in fata structurii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: