1991 – Complex SOCIETATEA „R”

proiect: complex multifunctional Societatea „R”
arhitect: Dan Agent / ARHITELIER
1991


 • Imediat dupa 1989, mi s-a cerut sa fac pentru Societatea „R”, pe atunci detinatoarea ziarului „Romania Libera” un studiu privind realizarea unui ansamblu multifunctional care sa cuprinda o cladire de birouri pentru redactii, un complex tipografic si un ansamblu de locuinte pentru salariatii grupului. Terenul nu era inca stabilit, urmand sa fie undeva pe langa Casa Presei, de aceea studiul a inclus doua variante: una pe un teren mai grupat si alta pe un teren desfasurat liniar.
  Am avut ocazia sa experimentez o serie de concepte si formule cu care mai lucrasem candva la consursul pentru centrul Varsoviei:
  (1) relatia spatiu public-spatiu privat si o nuantare gradata de la spatii cu caracter public la cele cu caracter privat, prin spatii ce pot fi catalogate ca semi-publice si respectiv semi-private.
  (2) incinta de locuit cu o tratare secventiala pe verticala, parcarea fiind la demisol si spatiul pietonal la hoch-parter.
  (3) sistemul de locuire semicolectiv
  In acelasi timp am crecetat modalitati prin care formule arhitecturale pot capata un sens de simbol in raport cu functia pe care arhitectura o imbraca:
  (a) volumul tipografiei a fost tratat complet vitrat – ca expresie a ideii de comunicare pe care tiparul mi-o inspira, in timp ce ansamblul birourilor este tratat intr-o formula introvertita, ca expresie a creuzetului pe care mi-l inspira locul in care se prelucreaza informatiile ce urmeaza a fi puse in circulatie prin tiparitura.
  (b) conformarea in sistem de turnuri in dialog a birourilor expresie a dialogului ca forma de comunicare si a devizei grupului „Societatea R”: Impreuna reusim.
  Propunerea s-a oprit la nivel de concept.

 • VARIANTA 1

 • VARIANTA 2

 • SCHEME CONCEPT
 • ALTE IMAGINI DE ANSAMBLU


 • colaboratori:
  structuri: prof.dr.ing.Radu Agent / ing.George Sandulescu
  instalatii: conf.dr.ing.Stefan Stanescu
  randari: stud.arh.Adrian Dobre

  Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat: