TEXTE ESENTIALE

untitled

Architectural Theory (2 vol.)
Harry Francis Mallgrave (editor)
Editura Wiley, Iulie 2008

Traim intr-o zona a lumii unde functioneaza inca privilegiul informatiei (ca sa preiau un termen lansat cu succes de sociologul american John Naisbitt in cartea sa „Megatendinte” *). Informatia este inca greu accesibila.

choice-of-fateChoice of Fate
Leon Krier
Editura Papadakis, Martie 2007

Cu toate ca unii entuziasti (Igloo, Arhitext) fac eforturi remarcabile, cartile si revistele de arhitectura sunt inca scumpe si s-au gasit deja cativa „smecheri” care au inteles ca pot face specula cu acest gen de publicatii. Te costa un abonament la o revista sau o carte de arhitectura achizitionate prin Internet cu mai bine de 30% mai ieftin decat procurate de la o „firma specializata” autohtona. Dar cati studenti isi pot permite luxul de a avea un abonament !

principles-o-modern-architecturePrinciples of Modern Architecture
Christian Norberg-Schultz
Editura Papadakis, 2000

Unele biblioteci din mediul universitar au inteles deasemenea repede ca pot pune intre publicatii si clientela avida de informatie, chiar daca este vorba de proprii studenti sau de propriul staff didactic, un sistem extrem de profitabil bazat pe o lista de preturi.  Prin urmare informatia se plateste.

corbusier1Towards a New Architecture
Le Corbusier
Editura Barnes & Noble, Februarie 1985

Daca la Facultatile de arhitectura din lumea civilizata, acest privilegiu al informatiei dispare, ca intr-o lume democratica adevarata, functionand sisteme simple de acces filtrat la biblioteci pentru proprii studenti si pentru cadrele didactice, ba chiar – cu dispensa speciala – pentru studenti si cadre didactice apartinand altor universitati, noi suntem tinuti departe de ce este nou ca urmare a unei intelegeri voit denaturate a dreptului de proprietate si, in acelasi timp, a unei neintelegeri de fond a sensului existentei unei universitati.

aldo-rossiThe Architecture of the City
Aldo Rossi
Oppositions Books, Septembrie 1984

De aceea, pentru studentii mei, fie ca este vorba de cei cu care am placerea si privilegiul de a lucra in cadrul atelierului „Sinteze de arhitectura”, fie ca este vorba de cei cu care dezbatem si investigam aspecte legate de compozitie sau de conformare in cadrul cursurilor teoretice, mi-am propus sa transform acest loc intr-o mica biblioteca, pana voi avea ragazul sa realizez in acest scop un site specializat.

ventury1

Complexity and Contradiction in Architecture
Robert Ventury
The Museum of Modern Art, New York, 1966

Nu am pretentia ca aceasta sursa de informatie sa devina exclusiva si exhaustiva ci sper numai ca, pe aceasta cale, pe de o parte sa dau o mana de ajutor studentilor si, pe de alta parte, sa sensibilizez factorii de decizie din cadrul universitatilor specializate in sensul insusirii unei atitudini pozitive in acest domeniu. Ma voi baza in mare parte pe sprijinul studentilor din cadrul Facultatii de Architectura din cadrul Universitatii „Spiru Haret”.

essentials-ahn

Essential Texts
Louis Kahn
Powell’s Books, 2004

*) Editura Meridiane, 1989 – Colectia „Idei Contemporane”

Lasă un comentariu