MERGETI LA VOT !

portret 7

Am facut parte din Partidul Comunist Roman. Mai bine zis am avut carnet de partid. Intre cele doua afirmatii exista o mica diferenta de nuanta care este insa una fundamentala.
Inainte de ’89, dar mai ales in ultima perioada a Romaniei comuniste, sa fii membru de partid si sa ai o meserie cum este cea de arhitect, care presupune edificare, deci implicarea in modul cel mai direct si concret in viata celorlalti, insemna sa ai acces la decizie in proiectele in care erai antrenat.
De ce ?
Simplu ! Pentru ca sedintele de partid nu erau sedinte de politica ci de productie. Nu participai la aceste sedinte, nu puteai in niciun fel sa intervii acolo unde era necesar sa-ti sustii punctul de vedere. Altfel erai redus la un simplu executant al deciziilor colegilor tai, membri de partid.

Politica se facea in alta parte – asa zisele sedinte de invatamant politic. Instructorii erau fie profesorii de socialism stiintific (sic !) – in institutele de invatamant superior – fie secretarii de partid implicati in propaganda – in institutele de proiectare. De ce faceau asta nu comentez, multi dintre ei sunt inca in viata si nu vreau sa-i jignesc, e treaba lor !.

Intr-o astfel de sedinta de invatamant politic, instructorul, o doamna inginer (de altfel inginer foarte bun), a facut o afirmatie pe care nu am unitat-o: fie ca vrem, fie ca nu vrem, fie ca o declaram sau nu, prin tot ceea ce facem FACEM POLITICA !!! Cred ca avea dreptate. Facem politica comunista si astazi daca stam fiecare in banca lui si asteptam sa ne luam simbria, fara sa ne implicam in viata comunitara in niciun fel, fara sa ne exercitam drepturile pe care ni le da o Constitutie democratica, ne lasam purtati de manipularile unui presedinte dictator si acceptam formularea aberanta „toti sunt la fel”. Facem politica liberala daca ne aventuram in activitati antreprenoriale, pe cont propriu, asumandu-ne riscuri, chiar intr-o societate care parca este facuta sa omoare orice fel de initiativa privata, incercam sa fim mai buni, incercam sa tragem dupa noi si pe altii, cream locuri de munca si pentru altii. Facem politica socialista daca ne implicam in proiecte care nu ne aduc beneficii numai noua ci tuturor, ne implicam in proiecte de binefacere pe toate planurile, suntem convinsi ca facand bine ajungem in cele din urma sa beneficiem indirect si noi de acest bine.

Cred ca nici inainte de ’89 nu am facut politica comunista ci atitudinea mea a fost una liberala si socialista prin modul cum m-am comportat in societate. Mi-am facut treaba la cel mai inalt nivel, de cele mai multe ori in contra sistemului pentru ca sistemul nu permitea, prin modul in care era conceput, initiativa personala si implicarea sociala. Datorita acestui comportament „rebel” desi am fost apreciat profesional, am fost folosit de sistem dar nu am beneficiat de avantajele sistemului.

Dupa ’89 m-am comportat firesc, fara sa fac eforturi de a ma schimba sau adapta la ceea ce parea un nou sistem.
La fel de liberal – am fost printre primii arhitecti care au luat-o pe cont propriu, si am creat locuri de munca (avand la un moment dat peste 60 de angajati) nu ca altii care stau si astazi sub acoperisul comod al unor firme de stat, capusindu-le (Institutul Carpati fiind cel mai bun exemplu in aces sens) si m-am implicat tot timpul in actiuni umanitare, in societati care fac bine pentru altii.

Nici acum insa nu am beneficiat de avantajele sistemului.
De ce ?
Pentru ca de fapt sistemul este numai aparent diferit de cel precedent. Ce poate fi mai edificator decat faptul ca astazi, dupa 23 de ani de asa-zis capitalism, este mai „safe” sa fii angajat la stat decat la „privat”, firmele de stat dau salarii mai mari decat cele private !!!!!!!!!!!!!!
Un sistem mafiotic s-a transformat intr-un alt sistem mafiotic.
Ce difera ? Parola !!!
Parola inainte de ’89 era data de terminatia „activist”, astazi de terminatia „basist”, radacina fiind insa aceeasi – „securist”. Eu nu am fost, nu sunt si, in mod sigur, nu voi fi niciodata „securist”.

Bunul meu prieten Sakis Antonopoulos, piesa importanta in managementul firmei Doxiadis, cea mai importanta firma de consulting in constructii si arhitectura din Grecia si una dintre cele mai mari din lume, imi spunea: „ca arhitect nu e bine sa te implici in politica pentru ca azi sunt unii la putere, maiine altii, iar tu ai nevoie de lucrari tot timpul, nu poti risca sa fii trecut pe o lista de „indezirabili” de unii sau de ceilalti”.

I-am urmat sfatul si nu am fost foarte inspirat, dupa cate se pare. Formula intr-un stat mafiotizat cum este Romania pare sa fie alta: trebuie sa uiti ce este moral si sa preiei culoarea puterii, dupa cum bate vantul. Ori asta inseamna exact sa faci politica comunista, sa te anulezi ca individ si pentru a beneficia de avantajele sistemului sa nu-ti pese nici de individualitatea ta si nici de binele celorlalti, inseamna sa pactizezi cu mafiotii care conduc tara.

De ce am facut aceasta introducere lunga si nu am ajuns inca la tema marcata de titlul articolului ?!
Pentru a-mi explica atitudinea.

Astazi am privilegiul de a fi profesor la o facultate de arhitectura, la singura facultate de arhitectura care functioneaza dupa sistemul privat. Singura !!!!! In principiu nu am voie sa fac politica in facultate si, daca ar fi sa ignor adevarul formulat de doamna inginer care spunea ca facem politica tot timpul prin tot ce facem, as putea spune ca reusesc sa ma aliniez politicii de a nu face politica la scoala.

Cum insa blogul, chiar daca este citit de studentii mei, ramane un domeniu privat, imi iau libertatea aici de a face politica. Ii indemn pe studentii mei si pe colegii mei de facultate, cum ii indemn pe toti cei care ma cunosc, si pe cei care nu ma cunosc dar au cumva acces la aceste randuri, sa se implice in politica, sa faca politica: adica sa-si exercite dreptul minim dar fundamental pe care ni-l da constitutia de A OPTA, dupa cum consideram ca avem interesul, adica dreptul de A VOTA.

Duminica 9 decembrie este un moment cheie pentru istoria Romaniei. Este un moment care poate constitui inceputul unei noi ere, renasterea sperantei, sau poate insemna ingroparea definitiva a Romaniei intr-un viitor de tara second-hand, prada mafiilor de tot felul, un fel de Columbie estica (pentru ca mi-ar fi jena sa mai spun „europeana”).

Eu insa nu ma voi limita la a spune MERGETI LA VOT ! ci voi spune, pentru ca nu ma retine vreun angajament politic, sau legal sau de alta natura, MERGETI SI VOTATI-VA VIITORUL ! adica MERGETI SI VOTATI U.S.L. ! Votati impotriva mafiei lui Traian Basescu. Votati pentru un viitor social-liberal. O spun pentru ca sper sa apuc si eu perioada istorica a acestei tari in care EU, asa cum sunt EU, asa cum fac EU politica prin ceea ce fac, liberal si in acelasi timp socialist, sa pot si EU sa am beneficii de pe seama sistemului. Fiecare dintre noi are dreptul de a fi beneficiar al avantajelor sistemului, asa trebuie sa gandim cand mergem sa punem in urna alegerea noastra !!!

Fie ca Marele Arhitect al Universului sa ne dea si sa va dea lumina intelepciunii pentru a face alegerea potrivita !!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: