SEMIOTICA ARHITECTURII

SEMIOTICA ARHITECTURII
sau
Arhitectura ca Filosofie a Libertatii

Vinei 23.11.2012, ora 19.30, Editura CAPITEL va invita la lansarea cartii doamnei Maria Barbu, in cadrul Tirgului International de Carte de Invatatura – GAUDEAMUS, care are loc la Romexpo, in perioada 21-25.112012.

Dupa ce autoarea si-a facut un debut ca profesor universitar la o facultate de arhitectura, cu doi ani in urma, sustinand in paralel, la anii IV si VI, cursurile de „Poetica a Arhitecturii” si, respectiv, cursul de „Semiotica a Arhitecturii”, avand un succes enorm in randul studentilor facultatii din cadrul Universitatii Spiru Haret, in ciuda dezamagirii profunde produse de scoaterea in exact anul urmator din curicula facultatii a ambelor cursuri (fapt nemaiintalnit nu numai in USH dar in intreaga Romanie universitara !!!), iata ca unul dintre cursuri isi gaseste, prin inteligenta alegere a editurii CAPITEL, drumul nu numai catre studentii tuturor facultatilor de arhitectura dar si catre arhitectii care inteleg ca arhitectura nu este, asa cum remarca deja Christian Norberg Schultz (in celebra sa lucrare „Intentions”), numai utilitas, firmitas si venustas.

De formatie filolog, Maria Barbu este inainte de orice (asa cum au descoperit-o, nu numai acad. Eugen Simion, ci si toti iubitorii de poezie cu P mare, cel mai recent, in antologia „Sunt Fiica Regelui David” aparuta la Editura ORION), o poeta uriasa ce reinventeaza iarasi limba romana, cu nonsalanta geniala, asa cum a facut-o Mihai Eminescu si apoi Tudor Arghezi, intr-o metaforica la fel de surprinzatoare si in poemele luxuriante si in cele ascetice, si in Psalmii unei iubiri Davidine.

Detinatoare a unui doctorat in leadership creativ, obtinut la Academia de Aparare din Bucuresti, Maria Barbu surprinde de fiecare data, indiferent care este domeniul culturii catre care isi indreapta atentia, printr-o inalta exigenta dar si printr-o profunda si paradoxala analiza, fara sa inceteze a fi mereu Poeta, cea care introducea cu un curaj socant viziunea postmodenitatii in problemele de strategie si geopolitica si, acum, perspectiva originala asupra arhitecturii ca filosofie a libertatii.

Imi fac o datorie de onoare si in acelasi timp placerea de a-i invita pe toti cei care i-au fost studenti si pe care i-a magnetizat prin personalitatea sa puternica si viziunea aparte asupra fenomenului arhitecturii, sa o insoteasca pe autoare in aceasta noua aventura intelectuala de inalt nivel. Sunt convins ca nu veti regreta, mai ales ca multi dintre absolventii USH asteapta aceasta carte de o buna bucata de vreme.

Sunt asteptati cu acelasi interes si fostii si/sau actualii membri ai managementului facultatii de arhitectura USH. Au astfel sansa de a intelege ce au pierdut.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: