Intre USH si Ateneu

Dezastrul economic, social, institutional, moral in care a adus Romania aceasta banda de neispraviti care au condus tara in ultimii ani pare sa fi paralizat energiile pozitive, inventivitatea proverbiala a romanilor si toti parem a fi aneantizati, dupa o supradoza de PDL.
Managementul universitatii noastra pare sa fie in pana de idei: prinsa intre adversitatea manifesta a unei foste ministrese inhaitata cu rectorul altei universitati private (cea care a facut-o universitar pe cine alta decat Elena Udrea !!!) si situatia economica limita, are de ales intre a mari taxele pana la nivelul necesar pentru a acoperi cheltuielile, cu riscul de a-si vedea studentii migrand la alte facultati, si a opta pentru solutiile nesigure de acoperire a pierderilor din venituri provenbite din activitati complementare (cercetare, proiectare, etc.) pentru care insa nu exista inca o gandire coerenta.

In aceasta atmosfera ce pare sa premearga o invetitabila catastrofa, in care nu exista castigatori ci numai perdanti, perdantul cel mai important fiind invatamantul superior romanesc (cui ii pasa !?!) am gasit de cuviinta sa ma duc la Ateneu, ieri seara.

Programul muzical a inclus mai intai Rapsodia lui Rahmaninov pe teme de Paganini. De la inceput mi-a sunat foarte prost pianul si ma intrebam ce se intampla. Catre final cand pianista, o suedeza, parea ca incepuse sa se ridice la nivelul muzicii, altfel splendida mai ales in formula propusa de dirijorul Horia Andreescu … s-a rupt filmul: pianista a lesinat. Se pare ca la origine a fost o criza de lipotimie datorata faptului ca este insarcinata. Publicul a plaudat-o indelung, nu pentru ca ar fi cantat bine ci pentru ca pana la urma si-a revenit iar noi romanii, suntem nu numai niste rafinati cunoscatori de muzica ci si foarte omenosi.

A fost apoi acelasi Horia Andreescu dirijand mai inspirat ca niciodata, in premiera, simfonia a 6-a a unui compozitor rus mai putin cunoscut la noi – Alexei Rybnikov – nascut in 1945, autor de muzica de film (avand la activ peste 150 de filme !!!). O muzica foarte frumoasa, pe care am apreciat-o ca inscriindu-se in ceea ce ar purtea fi in muzica contemporana ceea ce este curentul mainstream din jazz – o indepartare de avangarda si reintoarcerea la armoniile muzicii clasice. Undeva in famila lui Stravinski si Prokofiev, ba chiar mai „potolit”, insa superb.


(alaturi de Alexei Rybnikov si Horia Andreescu, dupa concert la o petrecere privata)

In final am plecat fericit mai ales ca am gasit la standul de discuri CD-ul de debut al pianistei Yuja Wang – Sonatas & Etudes – care este fantastic. Chopin, Scriabin, Liszt si Ligeti !!! Un must pentru iubitorii pianului.

Ma gandeam cat de sarac este in imbecilitatea lui un mitocan precum Basescu si ma intrebam in acelasi timp cum de au putut avea acces la carma invatamantului superior din Romania tot asemenea mitocani care nu stiu ce inseamna nu numai cultura dar in primul rand generozitatea si dedicatia pe care trebuie sa o avem fata de studentii nostri, viitorul acestei natii.

Intr-un interviu recent Yuja Wang era intrebata cum isi explica acest adevarat fenomen ce se petrece in ultimii ani, cand noua generatie de mari pianisti este dominata numeric si valoric de chinezi (printre ei numarandu-se si celebrul Lang Lang). Raspunsul a fost pentru unii surprinzator: „daca in occident copii joaca fotbal, in Asia ei fac muzica”. Lang Lang spunea ca in China 50 milioane de copii studiaza pianul !!! Pe copii studiosi romani un nemernic ca Basescu ii trimite in afara tarii pentru ca Romania nu-si mai permite (!!!) sa-i intretina, sau la scolile de tinichigii si ospatari.

Celor care imi inteleg suferinta dar si motivele pentru care sunt fericit le ofer o piesa de pe CD-ul uluitoarei pianiste Yuja Wang.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: