Koolhaas – Muzeu de Arta Seoul

Am constatat ca foartem multi vizitatori cauta informatii despre Rem Koolhaas.
De aceea voi posta cateva din lucrarile arhitectului olandez.
Incep cu un proiect mai putin cunoscut: cladirea muzeului de arta al Universitatii din Seoul, Korea.

Total area: 4,478 square meters
Completed: 2005
Photographed by Chuck Choi
Client: Seoul National University Museum
Architects: OMA/Rem Koolhaas
Partner-in-charge: Rem Koolhaas
Associate-in-charge: Kunle Adeyemi
Concept:
Roberto Otero
Shiro Ogata
George Bucher
Schematic & Design development:
Rodrigo Nunez
Jeremy Godenir
Camia Young
Steffi Wedde
Natacha Fricout
Daniela Zimmer

The design for the Seoul National University Museum is driven by the relationship of the campus to the community and serve as a link between them. This linkage is the defining operation behind the project’s morphology.
The operation is a slice through the maximum building envelope and establishes a pedestrian connection between the community and the campus.




The hovering mass generated by this slice is modulated by the circulation path and site topography. This mass is a cantilevered structural steel shell bearing on a concrete core.









Circulation through the building is a continuation of the defining slice, internally the path bifurcate and spirals inward. As one enters the building the circulation affords connections to the different programs.

There are four basic program areas: Exhibition, Educational, Library and Operations.
The educational spaces, the lecture hall and auditorium, benefit from the slope formed by the slice, and internally accommodate ramped seating.
The library inhabits the center and structural core of the building. Peripheral and central circulation paths create two spiraling loops, which allow program contiguity in the building.
The exhibition space, located at the top, is designed for expansion by allowing its invasion of the educational spaces. This invasion and resultant multi use of the educational spaces for exhibition purposes are articulated by a ramped circulation path and in materiality.

The monolithic volume is strategically punctuated towards specific site views, consequently exposing moments of its structural framework.







Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: