USH Vizat spre neschimbare !


In conformitate cu discutabilele prevederi ale noii legi ale invatamantului au avut loc alegeri si in Facultatea de Architectura din cadrul USH. De ce discutabile ? Pentru ca, printre altele, aceste prevederi nu tin cont de specificitatea invatamantului privat si nici de specificitatea unor cazuri aparte cum este si scoala noastra.

In teoria multimilor este prevazuta eventualitatea exsitentei unor submultimi incluse intr-o multime mai mare, chiar daca este vorba de o singura submultime, chiar daca elementele ce fac parte din submultime sunt aceleasi cu cele ce fac parte din multimea mare. Practic in aceasta situatie limita, caz pe care matematica il numeste particular sau exceptie, multimea este egala cu submultimea pe care o include.

Care este logica, in realitate, ca o multime (=facultatea) sa contina un singur departament atotcuprinzator (=submultimea) in care sa intre de-a valma toate catedrele, numai pe criteriul numarului de studenti de la anul I ?
Daca anul acesta dintr-un accident stupid ARACIS a admis numai un numar de maxim 50 de studenti la inscriere, desi in anii superiori avem intre 200 si 300 studenti, printr-o decizie ce frizeaza absurdul sau comediile de vodevil de prost-gust, incalcandu-se in mod flagrant principiul autonomiei universitare, nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de studenti si de cadrele didactice. Se vede insa ca unde-i lege nu-i tocmeala, dar numai pentru legile care convin actualei pseudo-guvernari.

Sa trecem insa peste prostiile altora, chiar daca ne afecteaza in mod dramatic vietile, ca doar toleram fara sa cracnim toate aberatiile actualei guvernari cu speranta ca vin ei, ceilalti, si schimba totul… (daca vor mai avea ce sa schimbe) si sa privim in curtea noastra cea de toate zilele.
OK. Nu mai exista prodecani, nu mai exista cancelar, nu mai exista catedre.

Avem acum o multime condusa de un decan si un consiliu al facultatii si avem un director de departament si un consiliu al departamentului. Pe baza unui calcul foarte sofisticat consiliul departamentului este format pentru facultatea noastra din numai doua persoane. Intr-un fel avem aceeasi Marie cu o alta palarie care nu se mai cheama catedre ci departament. Marele avantaj: cancelarul s-a transformat in director (pana aici nimic + sau -), iar in loc de 3 sefi de catedra avem doi membri in consiliu care vor face treaba celor 3.

Circula un banc pe vremuri dupa care Stalin, revenit din ceruri intr-o vizita in Rusia, intreaba cum merg lucrurile si constata ca totul este la fel, chiar daca atunci (era perioada lui Gorbaciov) vorbeam de un regim lipsit de dictatura. Singura schimbare o constata la taria vodcii. Pe vremea lui avea 40 grade. Acum avea 50 grade. Si intreaba Stalin: pai a meritat atata agitatie, sa schimbati ce facusem eu, numai pentru 10 grade !?!

Ma intreb si eu: cu ce o sa fie mai grozava noua formula daca toata tevatura a avut drept rezultat numai eliminarea unui sef de catedra ? Mai ales ca la alegeri, din cei 4 candidati la pozitiile in consiliu, colectivul de cadre didactice s-a pronuntat pentru NESCHIMBARE. Adica cine a fost a ramas. De ce sa riscam o modificare cand totul merge perfect ? Mai ales ca cei doi contracandidati erau o tanara arhitecta scolita prin strainataturi, cu proiecte de colaborare cu universitati din UK, care cine stie ce idei traznite poate sa mai aiba, iar celalalt era extravagantul personaj care a avut proasta inspiratie sa modifice programa de proiectare la anul I dupa modele americane si elvetiene si sa creeze atatea probleme de compatibilizare.

Interesant este ca din partea USH a participat la „eveniment” una dintre cele mai energic-pozitive persoane din conducerea USH, doamna prorector Epure, care a indemnat la schimbare, dinamizare, initiativa, asumare a raspunderii, innoire, viziune de perspectiva, etc. parcurgand o serie de oportunitati pe care actuala lege a educatiei ni le pune la indemana si indemnandu-ne sa profitam de ele. Iar rezultatul a fost o decizie de … NESCHIMBARE.

Oare ce ne trebuie sa intelegem ca ceea ce ni se intampla este numai pentru ca nu suntem asa de buni cum ar trebui sa fim, ca este necesar sa fim in miscare, ca optiunea corecta este permanenta innoire, a noastra si a contextului in care ne manifestam, sa ne obisnuim cu a da din noi si nu a astepta sa faca altii ceea ce ar trebui sa facem noi.

Oare ce ne trebuie sa intelegem ca ne aflam pe marginea unei prapastii si ca este necesar sa ne schimbam mentalitatea pentru a ne salva.

Pana la urma eu, extravagantul personaj, am fost foarte multumit ca din cei 70 de prezenti, 20 (adica 30% !!!) au votat pentru mine. Daca am reusit sa-i conving in numai 3 ani de activitate, activitate care a avut un impact sa-i zisem „local” in facultate, atunci am motive sa fiu multumit. Mi-a parut rau insa ca nu am „simtit” momentul, sa-mi fi retras candidatura si sa propun celor care m-ar fi votat sa o voteze pe tanara arhitecta, care astfel ar fi putut castiga un loc in consiliul departamentului.

Le doresc, bieninteles, celor care au fost desemnati prin vot sa faca treaba in urmatorii patru ani, sa reuseasca sa produca schimbarea de care este nevoie. De data asta nu este vorba de cine stie ce aliniere la un trend international sau stiu eu ce vanitati ale unuia sau altuia, ci este vorba de supravietuire. Daca nu intelegenm ca ceea ce s-a intamplat la inscriere anul acesta poate fi inceputul sfarsitului atunci acest sfarsit este mai aproape decat ne imaginam. Iar ceea ce trebuie facut nu este o treaba de scoala de dans ci este nevoie de o restructurare majora in sensul definirii clare a profilului distinctiv al facultatii noastre si a mijloacelor prin care se poate realiza acest deziderat.

De fapt legea invatamantului, daca o citim cu atentie si nu asa cum ne convine, ofera oportunitati exceptionale pentru schimbare. De fapt departamentul nou infiintat nu numai ca se ocupa de procesul de invatamant dar are atributii noi, inclusiv de a porni business-uri pe cont propriu in zona cercetarii (care la noi ar putea sa insemne si un atelier de proiectare). Va trebui sa parasim mentalitatea paternalista care ne face sateptam ca altii sa gandeasca pentru noi, mai ales ca ne aflam intr-o universitate particulara si ne imaginam ca patronul este singurul care gandeste si decide. Iar decanatul, care pare sa fi ramas fara obiectul muncii, pentru ca nu mai are atributiile preluate de departament, are mai nou o libertate de miscare exceptionala, devenind un manager cu o mare independenta fata de universitate are sansa sa construiasca un viitor facultatii in baza unui proiect managerial sustinut de un buget propriu. Facultatea devine un fel de firma in cadrul unui holding. Suntem pregatiti pentru aceasta noua perspectiva ? avem oamenii necesari ? Asta este de fapt problema. Daca nu profitam de toate inlesnirile legii atunci chiar avem de-a face cu aceeasi Marie cu alta palarie. Ce e mai grav, pierdem sansa de a avea un viitor.

7 răspunsuri la „USH Vizat spre neschimbare !”

  1. Am si eu o intrebare daca acest ARACIS (care sunt convins ca este actionat politic)in anul 2011 a admis numai un numar de maxim 50 de viitori studenti in anu care vine ce se va intampla cu cei de ani mai mari daca se face din nou un astfel de control si se ia decizia de ridicare a acreditari noi studenti ce vom face in acest caz pierdem niste ani din viata din cauza unor guvernanti indecisi (idioti dupa parerea mea)?ce vom face vom fi pusi sa ce?sa plecam sa cautam o alta facultate?sa ne cautam de lucru cu o jumatate de facultate facuta?(de gasit se gaseste dar e pacat sa nu ai toti cei 6 ani de studiu)sau vor astepta ca noi studenti sa ne luam inima in dinti si pana la urma sa actionam intrun mod revolutionar cum s-a actionat in alte state ?(desi greu la un moment dat va aparea un revolutionar poate chiar eu poate altu)desi un cliseu eu cred in puterea imnului care spune”Destaptate romane”

  2. Intotdeuna in momentele de criza se vede cine este bandit si cine este de caracter. In acelasi timp oamenii sunt fortati sa ia decizii pe care nu le-au luat la timp. Avem cu totii un mijloc la indemana pe care din pacate nu l-am folosit si aici ma refer in special la cei tineri> VOTUL !!! Este necesar ca la urmatoarele alegeri sa va hotarati sa veniti la vot si sa-i taiem calea acestui nemernic care a distrus viata unei generatii intregi si care poate sa va distruga si voua viitorul. Texte securistice ca „toti sunt o apa si-un pamant” ne-au adus aici. Daca nu profitam de avantajele acestei nenorocite de democratii macar sa ne exprimam votul atunci nu ne va ramane, nu va va ramane altceva decat sa punem, sa puneti mana pe topor cand va fi prea tarziu. Cred ca varianta cu votul este cea rationala. Si cei care au votat azi ca turma vor intelege prostia pe care au facut-o dar va fi prea tarziu. Oricum pe mine nu ma m ai intereseaza subiectul.

  3. din pacate…cam asa se petrec lucrurile cam peste tot!….suntem cu totii in CADERE LIBERA!….iar Invatamantul este primul care sufera!…cel mai simplu pentru a-i manevra este sa aduci oamenii sa se gandeasca la nevoile primare!…piramida lui Maslow…- ma scuzati , dar daca la toate clasele unui Liceu cu specific de Arhitectura, la recapitulari de materie din anul anterior, descopar cu STUPORE ca nivelul lor de informatie este practic ZERO …(ex: RENASTEREA ESTE UN FENOMUN APARUT IN sec XIX…!!!!si alte perle de genul asta ), – pai nu pot sa cred ca un liceu intreg este Handicapat…zic ca nu au avut mentori! (ma rog …puteau sa se miste si ei, cartea, probabil nu au aflat ca nu musca!…sau inca sunt terorizati de accente juvenile!!!)

    iar daca ne uitam mai sus:
    Cum sa lasi la MINCU 134 locuri cu taxa si inca pe atata cu taxa, in total 270 de locuri anul I !!!!???…mi se pare strigator la cer mai ales ca ( de cand am terminat eu facultatea in 83) nu imi aduc aminte sa fi auzit ca s-au construit spatii noi, ca sa inghesuii atata „popor” si vb. doar de sectia de Arhitectura, fara sa mai vorbim de facultati noi cum ar fi Urbanismul si restul care sunt si ele in acelasi spatiii!!!….ma rog…industria meditatiilor pentru Mincu este de marea”piata” cu cifra de afacere neafectata de crize de cel putin 30 de ani!////

    Din Pacate …Nu avem coloana vertebrala,ne moltumim cu „ciosvarte de tihna”…iar mie viitorul ( generatiilor viitoare) parca imi suna tot asa …din ce in ce mai jos…:(

  4. Este de vazut cum s-a facut calculul pentru a se ajunge la un singur departament. Se pare ca legea prevede un departament pentru fiecare 15 cadre didactice cu angajament permanent. Ori noi suntem mult mai mult de 30 de cadre didactice ca sa fi fost acceptabile doua departamente (de exemplu).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: