Vizat spre neschimbare (bis)


Intr-o discutie pe marginea postului anterior, cineva foarte apropiat imi spune:
„Nu-ti aduci aminte din comunism ca oridecateori se ivea o criza de orice fel, intr-un sistem sau o organizatie, se facea repede o critica dura a situatiei existente si se trecea la modificari revolutionare, parca atunci se reinventa lumea: se comasau niste activitati sau departamente, se mutau de pe un post pe altul aceeasi oameni dar, foarte important, se schimba numele. Cum noi traim in pliba epoca bolsevica, obiceiurile au ramas aceleasi. Cand se schimba guvernul se comaseaza niste ministere sau pur si simplu se modifica numele, se schimba astfel organigrama ca sa fie adusi oamenii noii echipe dar nimic revolutionar in fond. Lucrurile raman exact cum au fost.”

As completa in primul rand spunand ca este usor sa demolezi ce au facut altii si mult mai greu sa pui ceva in loc, mai ales cand nu au competentele necesare pentru a construi, iar scandalurile care s-au succedat unul dupa altul referitor la competentele conducerii ministerului si diversele „intamplari” de coruptie arunca volnes-nolens o umbra de indoiala poate nemeritata asupra constructiei principale a acestei conduceri – Legea Educatiei.

Acest comentariu m-a facut sa-mi aduc aminte de perioada de imediat dupa terminarea facultatii cand am fost angajat la IPCT – Institutul care facea proiecte tip care se aplicau apoi in toata tara. Am facut parte din colectivul care se ocupa de cladirile industriale. Imi aduc aminte cu amuzament ca erau ingineri care o viata intreaga s-au ocupat de o grinda tot storcand-o sa iasa indicii de consum mai buni, mereu mai buni. Bineinteles ca structurile erau din beton armat sau beton precomprimat, otelul fiind un material prohibit din motivul simplu ca era un material a carui producere consuma multa energie iar minereul era adus din import.

La un moment dat Ceausescu a facut o vizita in India, unde mai ales datorita traditiei britanice, structurile la hale industriale erau metalice. Ceausescu a revenit, impresionat de zveltetea structurilor metalice indiene, solicitand specialistilor sa vada daca nu putem sa adoptam si noi tipul asta de strucdturi. Bineinteles ca nimeni nu a avut curajul sa-i spuna de ce noi nu folosim metalul si am intrat in perioada cunoscuta sub numele generic de „perioada sictir beton”. Toate proiectele au fost refacuta pe metal dar ce sa vezi ? Proiectele trebuiau si avizate si aici s-a produs ruptura. A aparut la suprafata adevarul: consumul mult mai mare de metal si costurile incomparabil mai mari. Ceausescu nu a avut nevoie de prea multe demonstratii pentru a intelege si s-a intrat in „perioada sictir metal”. Toate proiectele au fost din nou refacute. Numai ca nu se putea reveni exact la ce fusese anterior „perioadei sictir beton” asa ca cineva a venit cu o idee salvatoare: in inimile grinzilor si stalpilor s-au prevazut niste gauri.

Nimic nou in fondul problemei. Toata aceasta istorie nu a avut la baza o revolutie in gandirea structurilor halelor industriale ci numai niste mizerabile jocuri politice.

Asistam astazi cum invatamantul in Romania este asezat binisor pe butuci. Deja invatamantului preuniversitar i se citeste cu cinism prohodul insistandu-se asupra catastrofei de la Bacalaureat. Nimeni nu sufla o vorba despre responsabilitatea ministerului pentru programa scolara care este o adevarata bataie de joc. Nimeni nu sufla o vorba despre politizarea nu numai a posturilor de conducere in scoli – posturi cheie pentru viitoarele alegeri !!! – ci inclusiv a posturilor de simpli profesori. Nimeni nu sesizeaza faptul ca nu este posibil sa ai un invatamant performant cand in fiecare an se schimba criteriile de valoare. Copii nu mai stiu ce inseamna sa gandeasca, sa judece, sa faca analize. Ei sunt judecati dupa competente – cea mai perfida inventie din ultimii dopuazeci de ani. O forma din pacate fara continut care te face sa te intrebi daca nu avem de-a face cu un program bine pus la punct de destructurare a educatiei in Romania.

Romanii nu trebuie sa fie inteligenti, nu trebuie sa judece, ci trebuie sa fie suficient de competenti sa puna stampila pe buletinul de vot acolo unde li se spune. Oare de aceea in invatamantul universitar cadrele didactice avand varsta peste 65 de ani sunt scosi fortat din activitate (crima fara precedent la adresa invatamantului universitar, cu implicatii inimaginabile atat in imediat cat si in perspectiva) ? Nu mai avem nevoie de „intelepti” ? Nu mai este nevoie de oameni cu experienta ?

Vedem in jurul nostru, in mass-media care sunt noile modele propuse tineretului: astazi sunt la putere si la pret semidoctii, impostorii, falsii intelectuali cu carnet de partid, securistii cu diplome fabricate. Imi aduc aminte de perioada comunista cand oamenii de partid faceau rapid facultati la seral sau FF, isi luau doctorate „pe puncte” si ocupau toate posturile de conducere. Am impresia ca retraiesc acea perioada acum.

3 răspunsuri la „Vizat spre neschimbare (bis)”

  1. Tin neaparat sa fac o precizare legata de postul de mai sus. Legea invatamantului, in forma in care a fost aprobata de parlament contine o serie de aberatii – precum limitarea varstei cadrelor didactice angajate permanent la 65 de ani sau o serie de prefederi legate de conditiile de obtinere a gradelor didactice – ma refer la invatamantul superior. Legea presupune insa si multe aspecte pozitive, care aplicate corect pot sa aiba un efect benefic asupra calitatii in invatamantul superior. Din nefericire, legea nu a fost dezbatuta in colectivele de cadre didactice si am convingerea ca multi nici nu stiu despre ce este vorba. In masura in care voi avea timp voi incerca sa deschid pe acest blog o dezbatere a acestei legi.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: