Protest muzical impotriva dictatorului

La premiera operei Nabucco, in perioada in care nordul Italiei se afla inca sub jugul ocupatiei Imperiului Habsburgic, celebrul moment al corului „Va pensiero …” a devenit strigatul simbolic de revolta si de chemare la lupta pentru independenta al poporului italian. De aceea corul a fost bisat intr-o atmosfera de descatusare a nationalismului italienilor, Verdi avand dupa aceea o serie de probleme cu stapanirea austriaca. Nu s-a mai bisat niciodata de atunci, pentru a pastra acelui eveniment caracterul de unicitate, desi momentul este mereu – si datorita muzicii foarte inspirate a lui Verdi – un moment extraordinar de inaltator.
Iata insa ca maestrul Riccardo Muti, dirijand Nabucco la opera din Roma , in 12 martie anul acesta, in prezenta primului ministru Berlusconi, considera firesc sa accepte un bis pentru ca in felul acesta, cantand impreuna cu sala, formuleaza impreuna cu spectatorii si muzicienii un protest adresat dictatorului italian pentru politica culturala a guvernului acestuia adica ceea ce Muti numeste uciderea culturii italiene.
Seamana prea mult ce se intampla in Italia cu spectacolul criminal care se petrece la noi in plina dictatura a unui semidoct care a reusit intr-un timp record sa puna pe butuci invatamantul si cultura in general, repetand nemernicia perioadei bolsevice a anilor ’50.
Ma altur lui Riccardo Muti si-mi strig si eu alaturi de corul operei din Roma revolta impotriva genocidului cultural desfasurat de regimul Basescu in Romania.
ascultati facand click pe

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: