Centru Cultural Gloria

Cinematografia a comandat Universitatii Spiru Haret un studiu privind reabilitarea unor cinematografe existente in vederea conturarii unui concept unitar in modul de abordare a acestei actiuni de mare amploare. Au fost cuprinsi in proiect studenti din anii IV si V, o prima evaluare fiind facuta avand la baza cinematograful Gloria din cartierul bucurestean Titan.
Cu o parte din proiectele elaborate de studenti a fost organizata o expozitie in holul principal al Salii Palatului, la vernisaj participand si cunoscutul arhitect maltez Richard England.
Printre proiectele selectate pentru a fi expuse a fost si cel al studentelor Oana Nits si Florina Vlasceanu, pe care l-am apreciat ca fiind cel mai valoros. Oana si Florina mi-au fost studente in anul IV (anul universitar 2008-2009) si cateva dintre proiectele lor sunt prezentate la http://mystudentsprojectsgallery.wordpress.com/.
Ma bucur ca Oana si Florina au fost de acord sa le prezint proiectul pe blog si o fac aici cu mare placere.

8 răspunsuri la „Centru Cultural Gloria”

 1. prezentarea planselor in stiluri diferite nu cred ca este o alegere inspirata.
  ma deranjeaza foarte tare intersectia stalpilor cu invelitoarea.
  nu inteleg de ce este nevoie de atata umbra in zonele laterale ale accesului…acolo vad ca se sta la mese…

 2. Legat de modul de prezentare trebuie sa stii ca proiectul nu a fost prezentat asa cum se vede aici pe blog ci fiecare plansa era compusa (cu abilitate as spune eu) cuprinzand mai multe elemente. In total au fost daca nu ma insel numai 3 planse pentru expozitie. Daca as fi postat plansele asa cum erau ele concepuite nu s-ar fi inteles nimic din cauza dimensiunilor reduse pe care le permite blogul. Am preferat sa le prelucrez si sa scot separat fiecare element. Observatia insa este valabila in general pentru modul de prezentare al proiectelor si, mai ales, al diplomelor in USH. Grafica este mult prea incarcata si mjulte dintre proiecte arata parca sunt facute pentru Disneyland lipsindu-le aspectul grafic si eleganta necesara unei prezentari de arhitectura. La anul 1 le cer studentilor din acest motiv sa utilizeze in prezentari nu mai mult de doua culori si in machete nu mai mult de doua materiale.

 3. Consider acest cometariu putin deplasat,remarcile de genul MIE nu imi place, MA deranjeaza FOARTE TARE, MA agrezeaza sunt amatoricesti, nepotrivite pentru un arhitect. O idee/ parere se poate sustine prin argumente pertinente, nu este cazul sa tratam un oarecare proiect de anul V atat de telenovelistic si personal.
  Tin sa mentionez ca acest proiect l-am facut impreuna cu colega mea Vlasceanu Florina, fiind un proiect de echipa.

 4. Iti multumesc Oana pentru comentariu. Este scaparea mea privind autoratul proiectului, eroare pe care o indrept deindata, cu scuzele de rigoare. Sper ca Florina Vlasceanu sa nu se fi suparat prea tare pentru aceasta scapare.
  In ceea ce priveste comentariul vizitatorului nostru probabil ca esti indreptatita sa te simti agresata, insa trebuie sa ne obisnuim cu criticile, indiferent daca acestea sunt facute profesional sau nu, de catre profesionisti sau nu.
  Proiectul a fost postat aici din doua motive: (1) pentru ca nu l-ati elaborat sub indrumarea mea si (2) pentru ca l-am apreciat ca foarte bun si isi gaseste perfect locul alaturi de proiecte ale unor arhitecti avand deja diploma, fie ca sunt ale mele sau ale unor confrati mai de renume (national sau international).
  Poate ca era interesant sa-i raspundeti comentatorului punctual de ce ati facut ce ati facut, pentru ca eu cred ca ce ati facut este foarte bine.

 5. Cred ca nu am fost destul de clara. Am dorit sa subliniez caraghiosul unor astfel de exprimari nepotrivite, citez din comentatorul fara nume :”ma deranjeaza foarte tare”. Mie imi lasa impresia ca am reusit sa agresez pe cineva cu cateva imagini.
  Nu consider ca este cazul sa raspund punctual unui astfel de comentariu care nu intra in categoria de critici ci mai degraba la probleme personale. Astept un comentariu rezonabil semnat de o persoana reala. Cred ca pot face fata

 6. Ce pot sa zic !? Poate ca nivelul intelectual al blogului nu este suficient de ridicat ca diversii vizitatori nu simt nevoia sa-si autocenzureze exprimarile. :o) :o) :o)
  Hai sa privim partea plina a paharului si sa acceptam ca pozitiv faptul ca un proiect de scoala este expus intr-un spatiu (semi)public astfel incat sa poata fi comentat. Daca vizitatorul nostru a fost „deranjat” de modul in care coaja ce acopera sala se reazema pe stalpii structurii este o chestiune strict subiectiva din moment ce nu se explica. Nici mie nu-mi plac unele detalii structurale la Niemeyer si cred ca pe varstnicul arhitect brazilian il „deranjeaza” acest lucru tot atat de mult cat bazaitul unei musculite pe mustiucul pipei.

 7. Doamne fereste! Asemenea oroare e rara.
  In primul rand complexul existent este un foarte bun spatiu public, adaptat la scara pietonului si a zonei inconjuratoare. Gradarea spatiu public- spatiu semi-public este facuta atent, prin spatii intermediare care mediaza relatia spatiului interior cu orasul (trotuarul). Ideea de cladire-obiect este de prost gust in asemnea context , pentru ca nu e locul pentru monumentalitate. In general oricum, arhitectura moderna, daca a reusit ceva, acest lucru a fost o intelegere a spatialitatii ca scop final si unic. Forma este tributara spatiului!
  In al doilea rand, arhitectura prezentata mai sus este mult prea infidela scopului in sensul unei exagerari „kitchiste” a formei, similara daca vreti nevoiei acute de iesire din anonimat care este caracteristica zorzonului. Il vedem peste tot, in statiunile de pe Valea Prhovei, cu case cu acoperisuri complicate, in Pipera, iar case cu acoperisuri complicate, balustri, ferestre triunghiulare, rotunde, romboidale etc.
  Daca asta e un proiect prezentat cu mandrie de Spiru Haret, este clar care e nivelul.
  Inca o data: Doamne fereste cu asemenea arhitecti!!

  1. Am publicat comentariul dvs. desi politica acestui blog este sa nu faca loc „anonimilor” pentru ca va respect punctul de vedere. O sa va rog cu prima ocazie sa va recomandati. Proiectul este rezultatul unui studiu efectuat de studentii anului V la comanda cinematografiei. Tema a fost, suntem de acord in aceasta privinta, exagerata, voindu-se mult prea mult de la terenul respectiv. Trebuie insa sa intelegem un lucru, si putem discuta pe aceasta tema oricat doriti, clientul (cinematografia) doreste sa faca aceste cladiri de cinematograf (nu este singura, sunt vreo 350 in toata tara) sa intre in circuitul cultural in regim de eficienta. In ultimii 20 de ani nu se cunosc la nivel natinal cazuri in care la un film sa se fi cumparat mai mult de 35 de bilete pentru un spectacol !!! De aceea vedem cum multe sali sunt ori complet devalizate (vezi Favorit din Drumul Taberei) ori au devenit localuri de streeptease sau bingo. Se pare ca experimentul de la Slatina este printre cele reusite pentru ca primaria nu a exagerat prin amplificarea temei peste limita suportabilului. Recent a fost organizata o licitatie pentru Conema Favorit si caietul de sarcini era odios, o supraetajare cu doua niveluri a salii (!!!!!!) si alte orori. Rugamintea mea este sa nu deviem de la aceasta tema a discutiei si sa aruncam anatem, in stilul preferat al presei de scandal, pe universitate si sa tragem concluzii pripite. Consultarea unui arhitect de catre client este bine sa se faca parcurgand si solutii ce pot fi calificate din anume puncte de vedere aberante (ceea ce faceti dvs.- si va respect pozitia). Nu ai cum sa dovedesti unui nespecialist ca ai dreptate decat confruntandu-l cu o gama larga de solutii. Dincolo de toate aceste consideratii pe care sper sa le acceptati ca premisa a discutiei proiectul este foarte bine echilibrat, in limitele temei propuse, in ipoteza pe care studentele au avut-o drept punct de plecare. Ca va place sau nu asta este alta poveste. In ultima vreme vedem cum la fotbal si la arhitectura se pricepe toata lumea. Iar parerile sunt exprimate si in fotbal si in arhitectura atat de catre oameni fara instructie cat si de specialisti. Daca ma mai vizitati, dupa ce va recomandati, va rog sa va referiti critic la teme pe care le cunoasteti (ca de exemplu scopul urmarit de proiect). Imi va face mare placere sa dezbatem mai ales ca vad ca manipulati termeni de specialitate ca spatiu privat-spatiu public, monumentalitate, kitch, arhitectura moderna, etc. Cu aleasa stima

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: