ORDO AB CHAO sau DE LA HAOS LA ACTUL CREATOR

Anul nou este intotdeuna inteles ca un nou inceput, ca o re-creere a lumii, ca un prag pe care-l trecem de la ceva ce s-a terminat la ceva ce trebuie sa inceapa, de la ceva cunoscut, determinat (de-terminat !!!), sfarsit, la un nou univers, plin de mister, necunoscut, ce urmeaza a fi conceput (inceput !!!), de la static, mort, dezmembrat, trecut – la dinamic, viu, nou-creat, viitor. Se incepe o noua viata din moarte. Este un ciclu pe care il percepem extrem de puternic si-l traim intotdeuna in mod festiv-ritualic, chiar daca el exista numai in planul trairii psihologice, timpul neinregistrand in fapt nici-un moment de hiatus. Prin acest ritual de trecere a pragului dintre ani ne facem partasi la un act de creatie ce calchiaza actul creator primordial. Ori CREATIA lumii din HAOSUL PRIMORDIAL a fost un act de fantastica pornire catre extrovertire a ENERGIEI ORIGINARE DIVINE. Aceasta explozie de prea-plin care sta la baza CREATIEI este prin definitie un act pozitiv el fiind necesarmente insotit de SPERANTA.

Reproduc mai jos un text ce mi s-a parut interesant in acest context al CREATIEI ca nascuta din HAOS.

„In clasa a VII-a cand orice elev vine in contact cu fizica el nici nu realizeaza ca afla pentru prima data de fenomene haotice si anume despre miscarea browniana. Este o atingere cu lumea ezoterica pe care nici-un elev nu are cum sa o remarce. Dar elevul de ieri se poate transforma dupa o perioada, lunga pentru el cca. patru decenii dar o fractiune de timp la nivelul Universului, intr-un frater daca are rabdare si timp conform alchimistilor. Vorbind din punct de vedere alchimic, cel ce nu a ucis in el dorinta de aur nu va fi niciodata bogat.
Intr-adevar Ordinea vine din HAOS si anume din HAOSUL PRIMORDIAL dar pana astazi noi nu putem spune decat ca putem studia Haosul Determinist si anume materialitatea sistemelor bio-tehnice.
Si chiar daca au trecut mai bine de cinci milenii de la Zorii Matematicii din Egipt, desi aparent matematicile superioare nu sunt chiar la indemana tuturor, nu avm inca capacitatea intrumentala si operationala de a studia riguros si nu empiric Intregul CICLU ETERN. Dar putem cu smerenie sa amintim ca o parte dintre noi au capacitatea, extraordinara pentru multi, de a folosi ca instrument o MATEMATICA neliniara, ce aminteste de cuneiformele tablitelor din vechiul UR, pentru a putea in mod discontinuu sa analizeze structurarea unor elemente din HAOSUL PRIMORDIAL in atractori stranii sau sa prevada un comportament CATASTROFIC al TEREI. Paradoxal este ca simbolistica geometrica a acestei MATEMATICI, aparent absolut revolutionara, se regaseste atat in limbajul geometric din TABULA SMARAGDINA, sinteza a invataturii alchimice, dar si in reprezentarile grafice ale ideilor KABBALEI.
Aceste aspecte sunt absolut cutremuratoare si de multe ori ne intrebam care sunt instrumentele si modelele de studiu ale UNIVERSULUI cele mai adecvate ?
Cele care tin de tehnicitatea IT a acestui nou mileniu sau elementele ezoterice in starea lor pura ce isi au obarsia in ESENTA DIVINA ?”

(extras din eseul „ORDO AB CHAO” al prof.univ.dr.ing.Mihai Bugaru / Universitatea Bucuresti)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: