Dorin Stefan construieste in Taiwan

In fine o veste care sa mai lumineze ternul breslei arhitectilor din Romania. Distinsul nostru coleg, Dorin Stefan a castigat prin concurs proiectarea unei cladiri inalte de birouri in Taiwan. Ma intreb daca succesul se datoreaza imbibarii autorului de spiritul noilor politici pentru arhitectura promovate de Ordinul Arhitectilor sau utilizarii grilei de tarife recomandate si niciodata acceptate de Ministerul Finantelor.
Recent Dorin Stefan pierduse o competitie pe plan intern, nu atat de prestigioasa dar implortanta pentru viitorul breslei nopastre – cea pentru pozitia de Presedinte OAR. Poate ca daca alegerile ar fi succedat anuntului concursului din Taiwan, cei care au votat (a pierdut la o diferenta de 4 voturi) ar fi inteles ca nu putem sa avem o organizatie puternica daca este condusa de mediocritati si Dorin ar fi fost in fruntea OAR.


 • Reproduc cu satisfactie anuntul rezultatului concursului cum a aparut pe Internet:

  Stefan Dorin on Friday won the bid to design the Taiwan Tower, a building at least 300 metres tall that is meant to become a new landmark for the Asian country.
  The Taiwan Tower will be much shorter than the country’s 508-metre Taipei 101 skyscraper, but will become the tallest structure in Taichung, Taiwan’s third-largest city.
  The bid jury, featuring architects from Taiwan, the United States, Britain and Japan, called Dorin’s design both modern and gracious.
  ‘It will serve as both a landmark and a piece of gracious art. Its structure and material are challenging,’ An Yu-chien, the Taiwan member of the jury, said.
  Dorin’s design was selected out of 237 entries from 25 countries. Besides winning the chance to design the tower, he also won a prize of four million Taiwan dollars (125,000 US dollars). The tower will have an observation deck, a restaurant and office space. Construction is scheduled to begin in 2012 and last two years, according to the Taichung city government, which is financing the project. From the observation deck, tourists can get a birds’ eye view of Taichung and can also see the Taiwan Strait, which separates Taiwan and China.

 • Informatii si imagini mai detaliate se gasesc pe ARCHDAILY

  18 răspunsuri la „Dorin Stefan construieste in Taiwan”

  1. O veste grozava pentru breasla . Sunt curios insa cand va reusi generatia tanara(35-45 de ani) sa „miste ceva ” la un nivel similar ….In alta ordine de idei cladirea d-lui Dorin Stefan de pe str. Mihai Eminescu este aproape gata ….cred ca n-ar fi o idee rea daca ne-ati prezenta-o (si comenta-o) …pe blog .
   Toate cele bune

  2. Este o veste extraordinara, poate in sfarsit reusim sa iesim pe piata internationala! Ar fi foarte interesant sa aflam si noi despre acest proiect mai detaliat,poate chiar de la dansul. Stiu ca Dorin Stefan a mai tinut o prezentare la Spiru Haret acum 2 ani cand ne-a prezentat mai multe proiecte de ale sale,foarte interesante,poate ar mai dori sa mai vina o data,am avea multe de invatat.

  3. FELICITARI d-lui Dorin Stefan.
   Este cel mai tare eveniment in arhitectura romaneasca postdecembrista.
   Mult succes la fazele urmatoare.

  4. Cred ca este amplasata pe fostul spatiu verde triunghiular intre str.Mihai Eminescu si str.Aurel Vlaicu. Alaturi am facut acum cativa ani o fatada din caramida la nr.63. Imediat inainte de intersectia cu str.Polona.

  5. Acea lucrare e oprita de un an si ceva. O stiu. a ramas la stadiu de subsoluri , parter si placa peste parter. Dirigintele de santier pe partea de materiale e ing. cu care colaboram la birou. Mai sunt cateva cladiri noi cum vi dinspre mosilor imediat dreapta stanga pana in strada viitorului. Poate o confunda cu cea situata la barbu vacarescu cu Tei, cea de langa circul globus(in spate) , pe linia tranvaiului 5

  6. Cred ca ai dreptate. Cred ca este vorba de cea de la colt Bd.Lacul Tei cu Bd.Barbu Vacarescu. Cea de pe Eminescu stiu ca este a lui Vlad Arsene.

  7. Ce se intampla Doamne in facultatea aceasta ? cum se poate sa avem un orar atat de aglomerat…. ma intreb oare acesti profesori sunt constientide situatia din anul II? si mai au si asteptari mari… oare chiar au trait 40 de ani din viata lor degeaba? Va rog Domn’ Profesor incercati sa puneti un sef de an mai cu capu’ pe umeri la anul 2!

   1. Chiar crezi ca eu am asemenea puteri ? Nici macar nu fac parte din Consiliu, organismul care ia asemenea decizii. Normal ar fi, daca aveti astfel de probleme si daca tipul acesta de planeger intruneste o majoritate, sa va adresati conducerii facultatii prin reprezentantii vostri, prin intermediul carora ar trebui sa negociati. Teoretic aveti chiar in Senatul universitatii niste reprezentanti alesi. Asemenea probleme se rezolva numai intr-un cadru organizat.

  8. Nustiu ce se intampla ,dar fata de anul I ,anul II este o totala harababura si bataie de joc fata de studenti ,si asta mai ales din partea profesorilor si sefului de an. Sper sa nu ajung la concluzia ca Minitsrul Invatamantului avea dreptate in cazul scandalului de anul trecut.

   1. Nu am lucrat pana acum alaturi de cadrele didactice din anul II, cu exceptia dnei lect.arh. Doina Ciocanea cu care am facut anul trecut echipa in cele mai bune conditii. A pastrat o grupa la anul I num ai pe semestrul II. In rest – nimic. Seful de an a avut amabilitatea sa-mi ceara parerea in legatura cu temele de proiectare si am senzatia ca in urma recomandarilor mele a facut o modificare in semestrul I. Mi-as fi dorit ca anul II sa fie un an de trecere graduala de la spiritul anului I catre anii mai mari. Am senzatia ca efortulk didactic este concentrat prea brusc numai pe functiune si aspectele de compozitie ar fi putut sa constituie inca o preocupare majora in initierea studentilor – ma refer la o abordare a compunerii volumetrice in spiritul noilor trenduri, dupa ce in anul I am insistat pe regulile clasice de compozitie. Sunt cadre didactice care sustin ca ceea ce facem la anul I este inutil. Va mai trece un timp pana (daca !!!) vom reusi sa imprimam un nou suflu programei intregii facultati. Pana la urma, totusi, facultatea nu este facuta dintr-un om ci din mai multi, iar politica curiculei este opera unui colectiv si mai ales a trendului imprimat de conducerea facultatii. Eu sper ca in viitorul apropiat, si nu vorbesc aici numai de Spiru Haret, ci de toate facultatile de arhitectura din tara, studentii sa se inscrie la o anume facultate nu din motive financiare sau de facilitati la admitere ci in functie de trendul cunoscut al facultatii. In mod normal acest trend trebuie sa rezulte si dintr-o analiza a pietii, adica printre altele si din feed-back-ul constituit de criticile atudentilor – clientii facultatii. Cred insa ca acest feed-back trebuie sa vina de la studenti in. mod organizat si nu sub forma unor „reclamatii” ca cea facuta de tine, chiar daca probabil ca cele ce rezulta din remarca ta sunt corecte, ceea ce eu nu pot aprecia. Aveti si un sef de departament – Bazele proiectarii / anii I, II si III – in persoana dlui conf.dr.arh.Teofil Mihailescu care din cate stiu este foarte implicat si interesat ca ljucrurile sa functioneze cat mai bine. O formula ar fi si sa i va adresati semnaland concret ce va deranjeaza.

  Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat: