BILANT

dan_agent4
Este momentul concluziilor dupa un an in care impreuna cu o echipa de cadre didactice, in majoritate, pline de entuziasm, am purces la o modificare de substanta a programei atelierului de proiectare la anul I. Temele de proiectare, ce pot fi vizualizate pe acest blog, au fost in parte originale, in parte inspirate de ceea ce se face la alte facultati de arhitectura din tara si din alte tari (US, Elvetia), au fost rezultatul ideii de concentrare a activitatilor didactice pe creativitate, pe compozitie, pe conformarea spatiului si (in semestrul al 2-lea) pe elemente primare de functionalitate. Faptul ca ceea ce putem numi un experiment a reusit de vede din rezultatele obtinute de studenti si de modul icum au evoluat pe parcursul unui an, cei mai multi dintre ei fiind venti la facultate fara o pregatire prealabila de specialitate.

Doresc sa fac pe aceasta cale publice multumirile mele adresate conducerii facultatii care a inteles sa sustina ideile pe care exact acum un an le-am prezentat sub forma unei strategii de reorientare a curiculei si imi face placere sa amintesc increderea de care s-a bucurat acest proiect din partea decanului – prof.dr.arh.Emil Creanga, cancelarului – prof.dr.arh.Iuliana Ciotoiu, dar si a mai multor membri ai stafului: prof.dr.arh.Mihail Caffe, conf.arh.Ana Maria Hariton, prof.dr.arh.Mariana Stoian, conf.dr.arh.Adrian Mahu, prof.dr.ing. Paul Popescu, conf.dr.arh. Ileana Budisteanu. Le multumesc pentru faptul ca au sustinut aplicarea imediata a proiectului si, cu toate ca pentru mine si pentru cadrele didactice din echipa de la anul I, a fost un efort foarte mare, cred ca putem considera ca am facut o treaba buna.

Am solicitat evident parerea studentilor si din OPINIILE lor se poate constata ca „experimentul” a fost foarte bine acceptat si insusit prilejuindu-le o experienta cel utin iteresanta apreciata mai ult decat favorabil.

3 răspunsuri la „BILANT”

 1. Consider ca ati realizat ceva extraordnar anul acesta, mai exact ati transformat facultatea intr-un singur an si toti studentii cred ca au simtit bunele modificari si le-au apreciat. Mi-as dori insa impreuna cu conducerea facultatii sa discutati si rezolvarea situatiei de la geometrie descriptiva, nu este nimic normal din ce se intampla acolo…

 2. Se vede efortul pe care l-ati depus impreuna cu celelalte cadre didactice, prin intermediul rezultatealor de la proiectare de arhitectura, compozitie in arhitectura si nu numai… Imi permit sa fac o sugestie in ceea ce priveste managementul educational:
  1. mai exista inca (la unele discipline) o programa invechita, care nu e orientata pe valorificarea potentialului studentilor nefiind in concordanta cu realitatea
  2. cred ca profesorii de atelier ar trebui sa ramana neschimbati pe parcursul primilor 3 ani (proiectare de arhitectura), pentru ca astfel vor sti exact unde, cand si cum trebuie sa actioneze pentru fiecare student , la fel si pentru ultimii 3 ani (sinteze de arhitectura). Astfel studentii vor putea urma un drum lizibil fara franturi.
  Este necesar ca pe parcursul celor 6 ani macar 2 ani sa se studieze o limba straina (la alegere dintre limbile care se studiaza la Facultatea de limbi straine a Universitatii Spiru Haret).
  Ar trebui incurajate proiectele de cercetare interdisciplinare (intre studentii facultatii de arhitectura si ai altor facultati care au legatura cu arhitectura si urbanismul: sociologie, geografie etc.)
  In consiliul facultatii studentii fiecarui an de studiu ar trebui sa aiba un delegat iar fiecare grupa are nevoie de un sef de grupa (organizare sistematizata). Va multumesc.

 3. Lucian, iti multumesc pentru sugestii. Experienta ta de la o alta facultate este probabil buna pentru a-ti oferi o perspectiva mai larga asupra problemelor comune tuturor facultatilor. Te asigur ca ceea ce sta in puterile mele voi face in sensul celor sugerate de tine: sunt probleme discutate, multe dintre ele, deja in consiliul profesoral. In ceea ce priveste organizarea studentilor este o problema care va aparatine. Un sef de grupa este bine sa existe, ai dreptate.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: