O pilda

dan_agent4
Profesorul de geometrie stătea în fata clasei având pe catedră câteva lucruri.
Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneză gol, pe care l-a umplut cu mingi de ping-pong. I-a întrebat pe studenti dacă borcanul este plin si acestia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu margele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Margelele au umplut golurile dintre mingile de ping-pong. I-a întrebat din nou pe studenti dacă borcanul era plin, iar acestia au fost de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenti cum stătea treaba iar acestia au răspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedră două cesti cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de această dată definitiv.

Studentii au râs.

“Acum” a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, “as dori să întelegeti că acest borcan reprezintă viata voastră. Mingile de ping-pong reprezintă lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sănătatea, prietenii si pasiunile voastre, si că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viata voastră ar ramane totusi la fel de plină.” “Margelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte”. “Dacă veti începe cu nisipul,” a continuat el “nu veti mai avea unde să puneti mingile de ping-pong si margelele.” “La fel si în viată, dacă îti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.” “Acordă atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ti controale medicale periodic, iesi cu sotia în oras la cină, joacă tenis de masa, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine stie ce dispozitiv.
Ai, în primul rând grijă de mingile de ping-pong: ele contează cu adevărat. Stabileste-ti prioritătile, restul e doar nisip.”

Unul dintre studenti a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de cafea. Profesorul a zâmbit:
“Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viata ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu un prieten.”

sursa: un blog … nu mai stiu care … un blog care a devenit insa foarte important pentru cine a citit aceasta pilda

7 răspunsuri la „O pilda”

  1. Intelesul pildei are o sfera de exactitate si o profunzime care ridica retiunea omului pe cote irationale, percepute doar senzorial. Minea omului e constransa de multe neajunsuri in viata, de aceea sfarsitul e genial, ofera o clipa de relaxare pentru gandire…. Geniala pilda, la fel si dumneavoastra stimate profesor.
    PS: As dori sa va intreb daca exista vre-o problema,ca ,pentru tema de maine la anul I, sa o aducem in format ppt? Va multumesc.

  2. Un prieten mi-a spus o data ca ”mingile de ping pong” sunt lucruri mediocre… de ce mediocre? poate pt ca le regasim in viata fiecarui om… poate. pentru unii esenta ar fi margele, sau nisipul… totusi viata nu e viata, fara migile de ping pong. a darui viata, a te darui pe tine pt altii nu sunt lucruri mediocre… pana la urma datorita faptului ca altii au avut timp pt ”mingi de ping pong”, existam noi azi, am ajuns aici…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: