EPOCA DE AUR A IMOBILIARULUI

dan_agent4

 • Sincer vorbind, si lasand la o parte eventualele avantaje materiale, in ziua de azi in Romania, sa fii arhitect, adica sa produci, sa construiesti casele tale, presupune un risc maxim. Cred ca sunt putini aceia care nu au un sentiment de frustrare daca nu chiar de jena pentru ceea ce lasa in urma lor.
  Am mai spus-o intr-un alt context: noi traim acum, din pacate, in perioada exploziei imobiliarului in care arhitectura aproape ca nu exista, cantitatea avand suprematie totala.
  Va urma sigur, dupa criza asta, pe care o salut din acest punct de vedere ca salvatoare, o perioada cand vom incepe sa apreciem calitatea.
  Am fost prima data in Berlinul de vest in iunie 1990 si eram avid de a vedea realizate proiectele nascute din programul IBA. Nu am avut sansa sa vad decat cateva blocuri de sticla in jurul zonei Zoo Garten. Deceptie totala. Shuko, Metra, Alcan … si cam atat. Exact ce putem vedea acum in Bucuresti. Din nefericire, exact ca in Berlinul anilor 50-60 se ocupa acum locurile cele mai importante ale orasului. Revenind din Norvegia, unde participasem la un congres, am parcurs de data asta Berlinul cu harta in mana si, in numai 10 ore, am vazut mare parte din „evenimente”: Eisenman, Isozaki, Gregotti, Siza, Hollein, Hejduk, etc. Ascunse printre “mizerii”. A fost pentru mine un regal.
  ….
  Trebuie sa mai avem un pic de rabdare.

 • Nota:
  Din seria: Comentariile unui blogger
  Acest articol reproduce partial un comentariu postat pe http://ocasapezi.wordpress.com/

  2 răspunsuri la „EPOCA DE AUR A IMOBILIARULUI”

  1. consider ca degeaba avem rabdare pentru ca lumea nu este educata ,nu este capabila sa faca diferenta intre ce e bun si ce e de prost gust,majoritatea se uita pe reviste gen „Casa x”,si foarte multe case de locuit au forma unei cutii vopsite tipator,facuta cat mai usor,si mai simplu.In Bucuresti gasesti posibilitatea de a crea lucruri bune dar in restul tarii e cam trist.

  2. Mie mi se pare ca Bucurestiul este poligonul de incercare pentru toate mizeriile in timp ce in provincie – unde, e drept se construieste mult mai putin – s-au facut multe lucruri remarcabile. In Bucuresti, pe langa presiunea fantastica a speculatorilor, coruptia la nivelul primariilor a atins cote insuportabile. Practic nu se poate exercita niciun fel de control iar colegii nostri implicati direct – arhitectii sefi, comisiile de urbanism – chiar acolo unde exista profesionalism si cele mai bune intentii, sunt de cele mai multe ori simpli figuranti, spectatori la dezmatul fara precedent al mafiotilor care au infestat consiliile locale.

  Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat: