MINIMALISMUL INTAMPLARII

De obicei, cand citesti intr-o revista sau o carte de arhitectura ce spune un arhitect despre propriile proiecte ai senzatia, eu cel putin asta simt de fiecare data, ca te imbogatesti cu ceva, ca ti se dezvaluie noi intelesuri privind decodificarea arhitecturii.
Marturisesc insa ca sunt dezorientat de justificarile unor arhitecti, adepti declarati ai unui minimalism “al intamplarii”. Pare sa fie foarte simplu sa faci arhitectura pentru ca, atata timp cat intamplarea este lasata sa joace rolul principal, inseamna ca oricine se apuca sa faca arhitectura, neconditionat trebuie sa si reuseasca. • Nu doresc sa pun prea multe intrebari, sa imi pun prea multe intrebari, pentru ca daca arhitectura poate avea la baza o teorie a intamplarii, atunci poate ca si raspunsurile pot sa vina sau sa nu vina, din pura intamplare.
  Poate ca eu sunt de moda veche, in sensul ca intotdeauna caut sa-mi explic arhitectura, chiar cand este vorba de gestul cel mai pur artistic cum e poate cazul la Zaha Hadid sau Frank Gehry (cei doi fiindu-mi mai la indemana pentru acest tip de “gestualism”).
  Eu cred ca trebuie sa existe o ratiune in orice “face” arhitectura. Chiar daca ratiunea aceasta vine din cel mai irational gest al arhitectului. Daca Magritte este un pictor 100% adevarat nu cred ca o arhitectura poate fi construita pe irationalul de tip Magritte. Din (ne)fericire arhitectura este conditionata, inainte de Venustas, mai intai de Utilitas si apoi de Firmitas. Oare daca o constructie satisface primele doua criteria vitruviene – Utilitas si Firmitas – putem lasa cel de-al treilea criteriu la voia itamplarii, fara riscul de a avea o constructie fara a avea si arhitectura ?

 • Dupa mine, pentru a nu complica lucrurile cu teorii sofisticate arhitectura este una singura si ea incepe acolo unde se termina categoria constructiilor – categorie unde poate ca Venustas este inca o extravaganta, desi nu ar trebui sa fie. O sa fiu intrebat imediat: si ce este dom’le arhitectura ?
  M-as rezuma aici sa spun atat: arhitectura nu este un domeniu al intamplarii.
  Degeaba discutam de estetism si anti, orice ism si anti-ul sau, atata timp cat ne aflam in domeniul declarat al lui “orice se poate”.
  Nici Rem Koolhas, negativistul prtin definitie, nu ar fi de acord cu o astfel de abordare.


 • Este clar si universal acceptat ca globalizarea a zdruncinat multe “fix”-uri ale arhitecturii. Fenomenul este extrem de complex dar toate incercarile sunt constructive, in sensul de pozitive, nu destructive. Noile tehnologii au pus la indemana arhitectilor mijloace pe care acum 50 de ani nici nu le puteam visa. Aproape ca orice se poate imagina devine posibil, atat dpdv structural cat si dpdv al materialelor, asa ca vechile reguli ale tectonicii si compozitiei in arhitectura par desuete. Ceea ce se cauta este un nou limbaj, adecvat acestor noi conditii, o noua simbolistica. Lumea isi creeaza noi icon-uri. Arhitectii insisi devin icon-uri ale noii lumi. In acest context mi se pare ca acest tip de minimalism , in sensul minimului efort de conceptie (cel putin eu asa inteleg aceasta afirmare a intamplarii ca fiind determinanta), este mult prea putin pentru a intra in discutie ca o categorie a arhitecturii.

  Nota:
  Din seria: Comentariile unui blogger
  Acest articol reproduce partial un comentariu postat pe http://ocasapezi.wordpress.com/

  2 răspunsuri la „MINIMALISMUL INTAMPLARII”

   1. Drept urmare a acordului de la Bologna prin care a fost compatibilizata curiculla tuturor facultatilor de arhitectura acreditate pe plan european (printre care si facultatea de arhitectura din cadrul Universitatii „Spiru Haret”) toate diplomele de arhitectura sunt echivalente. Exista o mica „nuanta” si anume faptul ca in general in Europa facultatile de arhitectura pregatesc in cadrul unui prim ciclu de 3-4 ani arhitecti diplomati, cu titlul „bachelor”, fiind necesar un al doilea ciclu de 1-2 ani pentru „masterat”, in timp ce in facultatile de arhitectura din Romania cele doua cicluri sunt „la pachet” durand 6 ani, fara sa existe formula de a fi numai arhitect fara masterat.
    In Romania este obligatoriu, prin lege (Legea 184 a arhitecturii) efectuarea unui stagiu, dupa obtinerea diplomei de arhitect, dupa care pentru a practica meseria independent este nevoie de a obtine dreptul de semnatura – necesar numai pentru lucrari care presupun obtinerea unei autorizatii de constructie, deci nu si pentru amenajari interioare, design, scenografie, etc.
    In foarte putine tari din Europa se regaseste acest sistem.
    In mai toate exista obligativitatea stagiului.
    In concluzie: pentru a practica in Europa arhitectura imediat dupa terminarea studiilor de 6 ani la „Spiru Haret” este necesara efectuarea unui stagiu (in multe dintre tarile europene) si inscrierea in organizatia echivalenta OAR din tara respectiva.
    Intotdeuna insa criteriul cel mai important este valoarea personala pe care nu o poti „pacali” nici cu diploma, nici cu stagiu, nici cu drept de semnatura.
    In multe dintre tarile europene exista formula sustinerii unui examen dur de legislatie, pe modelul american, pentru a obtine dreptul de practica.
    In mai toate tarile europene exista o singura forma de practica a meseriei de arhitect, ca persoana fizica autorizata, Romania fiind una dinptre putinele tari unde arhitectura se poate practica si printr-o societate comerciala gen SRL sau SA.
    Cem mai bine ar fi, pentru a obtine toate informatiile pe care le doresti, sa faci o vizita la OAR Filiala Bucuresti (la parterul UAUIM din str. Academiei) si sa soliciti aceste informatii.
    Succes

  Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat: