Scandalul COPENHAGA si Arhitectura sustenabila

dan_agent4
Ne-am prins cu totii in febra alegerilor, frigul unei ierni geroase, betia sarbatorilor de sfarsit de an, ingrijorarea indusa de o criza la care se pare sa nu avem antidot sau nu avem cine sa ne procure antidotul, si am trecut cu vederea un eveniment ce a zguduit lumea stiintifica si politica a intregii planete. Evenimentul pe care l-as numi scurt Scandalul Copenhaga pentru ca s-a petrecut exact inainte de inceperea summitului de la Copenhaga privind protectia mediului a fost in treacat mentionat intr-o stire, printre multe altele, la hotnews.ro (http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6738109-copenhaga-scandalul-secolului-climategate.htm), autorul fiind Dragos Paul Aligica.


 • De ce ma preocupa acest scandal ?! Pentru ca mi s-a tot spus de catre arhitectii mai mici sau mai mari „made in west”, cu care am discutat in ultimii ani, ca noi (arhitectii romani) traim in afara lumii, ca nu avem nici cea mai mica preocupare in ceea ce priveste protectia mediului, ca la ei problema asta a devenit atat de importanta incat practic nici-un proiect nu-si mai bazeaza „conceptul” decat pe „arhitectura sustenabila”, un concept in sine care a revolutionat industria constructiilor si care impune o serie de „standarde” ce au ca efect ultim si concret scumpirea constructiilor.
  Cine poate sti adevarul ? Atata timp cat traim intr-o lume in care totul se vinde prin manipulare mediatica, de la voturile pentru un politician de anvergura locala pana la strategii planetare.

 • Nu vreau sa produc aici un manifest pro sau contra arhitecturii sustenabile. Ma intreb numai, tinand cont de scandalul mai sus amintit, cat este adevar si cat este marketing in toata aceasta poveste. Vedem cum in industria auto, de unde pana mai acum un an-doi, toti producatorii de „limuzine” se intreceau in gadget-uri care mai de care mai sofisticate, ce au impins preturile „medii” intr-o zona ce cu numai un deceniu in urma se inscria drpet categoria „lux”, se petrece acum o miscare in sens invers, printre protagonisti fiind chiar Logan-ul notru amarat.

 • Inventiile recente ale unor investitori care nu au ce face cu banii, ce tin mai curand de SF decat de arhitectura, vor deveni o practica obisnuita sau, din contra, le vom vedea demolate mai repede decat si-au imaginat finantatorii. Sa fie o stire plina de rea vointa sau este adevarat ca recent inauguratul turn record de 800 m inaltime se numeste deja „turnul gol” pentru ca aprecierea numarului de amatori sa cumpere sau sa inchirieze spatii intr-o astfel de minune a tehnicii a fost prea optimista ?

 • Oare vom asista in curand, la o reformulare a conceptului „arhitectura sustenabila” ? Se va rezuma acest concept la formulele deja cunoscute de foarte de demult – pamant, apa, paie: intr-un cuvand chirpici ? Vom reveni la solutii de tipul truli-urilor siciliene pe care le tratam pana acum drept ciudatenii ? Sau vom incerca poate sa recuperam din experienta milenara a constructorilor ventilarea si iluminatul natural, solutiile mai „grele” de protectie termica si vom reveni la o arhitectura mai aproape de dimensiunile omului ?

 • Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat: