Premiul PRITZKER 1990 – ALDO ROSSI

(Aldo Rossi: Quartier Schützenstrasse Berlin, Germania)

ARHITECTUL UN VESNIC UCENIC

Redau aici un fragment din laudatio rostit de juriul care i-a conferit lui ALDO ROSSI in 1990 premiul Pritzker, cel mai prestigios premiu in domeniul arhitecturii. Sper sa fie un indemn pentru studentii mei sa studieze si sa se prefectioneze fara incetare, nu numai pe parcursul studiilor in cadrul facultatii de arhitectura.

(Aldo Rossi: Muzeul Bonnefanten, Maastricht, Olanda)

Architecture is a profession in which talent matures slowly. It is a discipline which requires many years of thoughtful observation, of testing principles, of sensing space, and experiencing the many moods necessary for seasoning and nurturing. Wunderkind in architecture are extremely rare.
The array of abilities that permit an architect to work with a sure hand and achieve the intended result allows for no shortcuts. An architect who would be the best he can be must serve a lifetime apprenticeship, well beyond that required for official licensing.

Arhitectura este o profesie in care talentul se maturizeaza incet. Este o disciplina care cere multi ani de cercetare profunda, verificare a principiilor, intelegere a spatiului si parcurgerea tuturor stadiilor si starilor necesare pregatirii si cresterii. Minunile in arhitectura sunt extrem de rare.
Drumul catre stapinirea intregii game de abilitati necesare unui architect pentru a lucra cu maiestrie si a ajunge la rezultatul dorit nu poate fi gasit pe nicio scurtatura. Pentru a atinge maximul capacitatii sale, un architect trebuie sa faca ucenicie toata viata, adica mult mai mult decat necesarul pentru obtinerea diplomei.

(Aldo Rossi: Venetia – Il teatro del mondo)

Un răspuns la „Premiul PRITZKER 1990 – ALDO ROSSI”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s