Adrian Mahu – BUCURESTI 550

LANSARE DE CARTE DE ARHITECTURA

Sambata 27 noiembrie 2009, la Sala de Marmura din cadrul Complexului Expozitional ROMEXPO, a fost lansata cartea „Bucuresti 550. Dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului”. Reproduc aici prezentarea pe care am facut-o cu mare placere indeplinind o datorie de prietenie si apreciere fata de autor – colegul nostru arhitect Adrian Mahu, conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Architectura – Universitatea Spiru Haret din Bucuresti, coordonatorul catedrei „Sinteze de Proiectare”.

Bucuresti 550. Dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului.
Ai crede ca avem de-a face cu inca o monografie a orasului, o fotografie care sa marcheze implinirea unei varste rotunde.
Poate ca asta a fost ideea, numai ca Adrian Mahu nu este un simplu fotograf.

Cartea sa este un adevarat portret al orasului de pe Dambovitza, pentru ca autorul este nu numai arhitect ci si un desenator de talent, indragostit de orasul care l-a adoptat si l-a format si l-a stimulat ca intelectual.

Un portret si in acelasi timp un autoportret. Pentru ca Adrian Mahu se apropie de personajul sau nu numai cu interes si daruire dar gaseste prilejul de a formula un manifest inflacarat privind menirea adevarata a arhitectului, marturisindu-si crezul despre aceasta meserie ce are pe alocuri caracter demiurgic.

Titlul sub care ni se deschide cartea spune totul: Arhitectul trebuie sa devina fauritor de civilizatie. Probabil ca a sosit timpul ca arhitectul sa mediteze la rosturile adevarate ale profesiei lui, spune autorul.

Si incheie cu umilinta specifica artistului autentic: spunand ca “oricat si-ar imagina el” arhitectul “nu va putea egala perfectiunea Paradisului, care a fost Pamantul, iar muntii vor fi intotdeauna mai inalti si mai semeti decat orice zgarie-nori.”

Cartea lui Adrian Mahu este totodata o marturisire a unui indragostit asa cum suntem multi dintre traitorii acestui oras minunat. Autorul isi gaseste sprijinul in a-si omagia personajul portretizat in adnotarile unor mari arhitecti cum a fost Le Corbusier care spunea: Bucurestii sunt nu numai Paris, ci mai mult. … Bucurestii sunt toate zilele in sarbatoare.

Citind in fuga cateva din titlurile acestei carti, minunat ilustata cu desenele autorului putem contura un adevarat manifest:

Menirea urbanistilor este sa ne redea piata publica si strada
Cladirile reverbereaza spatial din jurul lor
Cladirile de patrimoniu sunt memoria orasului
Un copac creste in sute de ani; o casa o poti face intr-un an

Adrian Mahu este totodata critic la adresa modului in care este lasat orasul sa creasca fara grija pe care o merita traditia, specificul si adevaratele valori care dau personalitate unui Bucuresti ce are vocatia de a deveni o mare metropola europeana. Iata deci iarasi cateva titluri ale cartii:

In Bucuresti exista mai mult interes pentru spatiul privat decat pentru cel public.
Bucurestenii au nevoie de legende, in care sa creada cu tarie!
Radacinile marilor orase sunt greu de descifrat
Renasterea urbanistica a Bucurestiului intarzie

Volumul, punand la un loc mai multe texte publicate in serial in revista “Opinia Nationala”, se constituie intr-un adevarat eveniment cultural.

Cred insa ca publicarea cartii lui Adrian Mahu poate fi considerata mai mult decat atat pentru ca, iata, coincide cu un moment in care noi toti ne pregatim de mari prefaceri, un “turning point” pe care-l meritam si care sper si sunt convins ca ne va oferi sansa unei adevarate renasteri.

(desenele, dintre care cateva sunt reproduse aici, sunt ale autorului)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: