Despre etnicitatea arhitecturii

dan_agentAm primit recent de la o foarte buna prietena, fosta colega de liceu, ce traieste actualmente in California, un mesaj prin care-mi forwarda o lista intocmita, de altcineva, cuprinzand nume de personalitati ale culturii si civilizatiei lumii, de origine iudaica sau cu ascendenta iudaica.

Am putut gasi pe lista nume ca Roosvelt, Stalin, Eisenhower, Churchill, Cary Grant, Peter Sellers, Rober DeNiro, Harry Belafonte, Harrison Ford, avand ascendenta iudaica, sau Goldwin si Meyer, Jonas Salk, Levi Strauss, Einstein, Marc Chagall, Steven Spielberg, Houdini, Freud, Gershwin, de etnie iudaica …

Lista a fost intocmita probabil in joaca, pentru ca alaturi de personalitati care au marcat efectiv istoria omenirii, gasim nume de „vedete” beneficiind de o celebritate conjuncturala sau de o mediatizare favorabila. Sunt omise insa mari nume ale evreimii. Daca l-as aminti numai pe Spinoza si ar fi suficient.

Am luat insa joaca in serios si m-am gandit imediat ca ar fi trebuit sa fie pe aceasta lista Louis Kahn. Apoi Eisenman, Meier, Robert Venturi, Hans Sharoun … Apoi nu m-am putut retine sa ma intreb: are vreo relevanta pentru un arhitect faptul ca este evreu ? Sau roman ? Sau japonez ? Are vreo relevanta pentru cel care locuieste arhitectura lui Kahn ca arhitectul a avut o anume etnie ?

Apoi m-am gandit ca daca ar face cineva o statistica similara pentru Romania am putea descoperi lucruri interesante tinand cont ca poporul evreu exista istoric de peste 4.000 de ani, in timp ce poporul roman exista sub aceasta denumire de mai putin de 750 de ani.

Daca ar fi sa iau in seama numai recent descoperitul disc compact care poate inmagazina de cateva mii de ori mai multa informatie decat discul holografic lansat cu tamtam de un inventator american acvum cateva saptamani…

Coanda, Paulescu, Brancusi, Darclee, Enescu, Titulescu, Ceausescu – avem de toate pentru toti. Mai putin PR si Mass-media.

Este foarte bine sa ne cinstim inaintasii, sa ne mandrim cu ei insa in acelasi timp este bine sa avem si simtul masurii in autoevaluari.

Daca ma gandesc numai la unul dintre cei cuprinsi in lista: Marc Chagall ! De ce este mentionat ? Pentru ca este originar din Rusia ? Sunt enorm de multi pictori rusi valorosi. Care este relevanta ? Pentru ca este evreu ? De ce nu vorbim si de Soutine, de Modigliani, de Franz Marc, de Kokoschka … sunt foarte multi foarte mari pictori
evrei care au marcat istoria artei. Care este relevanta ?

As fi tentat sa spun: Louis Kahn a fost un evreu estonian si este dupa mine cel mai mare arhitect contemporan. Ei si ? Care este relevanta ? Ce facem cu Le Corbusier, Renzo Piano … si alte mii de arhitecti „uriasi”. Ar insemna sa admitem ca Italia este patria arhitectilor, pentru ca procentual vorbind acolo sunt cele mai multe monumente ce au marcat istoria arhitecturii mondiale. Sumar si stupid.

Analizele de tipul asta pacatuiesc prin marja de eroare nepermis de mare si prin faptul ca se pierd aspecte ce nu tin de „varfuri” ci de mentalitate.

In acest sens as zice ca, cel putin dupa impactul pe care l-au avut asupra culturii romanesti, evreii au stiut intotdeauna, chiar mai bine decat cei ai locului, sa puna in valoare geniul local. Imi vin in minte acum:

Graur – evreu – care a fost poate cel mai mare lingvist roman
Alecsandri – evreu – care a fost poate cel mai mare culegator de folclor romanesc
Sava – evreu – care a facut enorm pentru muzica romaneasca

Sa fii exclusivist inseamna sa pierzi generozitatea care este dupa mine esenta evreului – nu ma gandesc acum la poporul evreu ci la evreul individ asa cum il cunosc eu si asa cum ma cunosc pe mine, cu dramul de evreu care se framanta in mine, chiar daca nu sunt din mama evreica.

Nu se poate sa nu ai de-a face cu un evreu si sa nu afli pana la urma ca, esential, este un om plin de generozitate: nu generozitatea marunta a celui care da bacsis, ci generozitatea care vine din umanitate si asta este adunata in 4.000 de ani de suferinte si de intelegere a dumnezeirii care zace in fiecare om.

Un arhitect este prin esenta un generos. Generozitatea actului de creatie, in general, si al arhitectului, in special, nu tine insa de etnie ci de modul in care stie si poate sa se puna in contact cu modelul dumnezeiesc.

7 răspunsuri la „Despre etnicitatea arhitecturii”

 1. Ipoteza: Dumnezeu l-a creat pe Adam, din tina si din Duh.
  Concluzie: Totzi suntem oameni, unii mai evrei, altii mai putin evrei.

 2. evreii? au fost mereu un popor special, si va ramane mereu un popor special, poporul lui Dumnezeu. Fie ca o recunoastem sau nu, fie ca o credem sau nu. Au fost mereu un popor urat de ceilalti, tocmai pentru ca erau speciali, ca aveau ceva real in ei. Au fost inzestrati cu intelepciune si nu numai… Au daruit in mare parte genialitatea lor lumii. Ii apreciez ca si oameni. Mereu i-am stimat… Dar stiu ca Dumnezeu ne-a inzestrat cu intelepciune si pe noi, celelalte popoare, pentru ca Dumnezeu nu e redus si are intelepciune din abundenta pentru toti… Doar sa trezim ”acel ceva” din noi, sa il hranim, si sa il stimulam… O reala reflectare… Reala, Reala…

  1. Spunea colega mea din California, ca probabil poporul evreu este „poporul ales sa sufere”. Poate ca intr-adevar, asa cum Iisus a avut o existenta exemplara si a suferit „in carne”: pentru izbavirea fiecaruia din noi, tot asa poporul evreu are o existenta exemplara (putem sa discutam si sa disputam mult poe aceasta tema !) si a suferit „in concret” pentru a izbavi toate celelalte popoare.
   Pe mine insa m-a interesat, in contextul acestui blog, sa ma intreb daca si cat poate fi arhitectura de influentata de factorul etnic.
   Recent am primit un numar din Japan Architect, dedicat lui Shin Takamatsu, un arhitect practicand o arhitectura cu pronuntat caracter high-tech, avand insa o specificitate ce poate, dupa mine, sa fie catalogata „japoneza” fara nici-o rezerva. Un fior de samurai strabate fiecare detaliu, fiecare „view” atat la interior cat si la exterior.
   Pot sa spun ca Louis Kahn, ca arhitect, este evreu ? Tot asa cum Frank Lloyd Wright este american, Imre Makovecz maghiar, Alvaro Siza portughez sau Alvar AAlto finlandez ?
   Este un arhitect, inainte de a fi arhitect, expresie a etniei din care face parte ? Are vreo relevanta acest lucru ?

 3. Iti multumesc pentru comentarii. Mai ales pentru flmulet, care este superb. Aceeasi logica impecabila a condus-o si pe fiica-mea, la varsta de numai 4 ani cand i-a spus mamicii ei: „Prostuto ! Diavolul nu exista ! Daca Dumnezeu a creat Lumea, iar Lumea insemna tot ceea ce exista, atunci cum putea sa creeze Dumnezu ceva care sa-i fie impotriva !?”
  Raul exista numai in noi, in gandurile noastre, in gandurile noastre negative. Raul tine de psihologie. De fapt pacatul originar (pacatul cunoasterii) a insemnat, dupa mine, tocmai momentul in care omul a facut cu mintea „spargerea” intregului, disocierea obectivului de subiectiv. Atata timp cat Lumea a fost un intreg, un TOT, ABSOLUT, acest tot a fost parte din Dumnezeu. Cand omul a facut aceasta disociere, el s-a distantat de TOT si a pierdut esentialul: iubirea, care este motorul si liantul TOT-ului. Si pentru ca suntem intre arhitecti, gasim tema asta dezvoltata in dialogul celebru intre Leon Krier si Peter Eisenman, care a avut loc in 1983 la Yale University, eveniment pe care-l vom evoca si noi in curand la facultate. Esti printre invitatii de onoare.

  1. Aici cred eu ca e cheia: Diavolul, inainte de cadere, a fost cea mai reusita creatie a lui Dumnezeu, calitate care nu se pierde, doar isi schimba semnul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: